Çocuklar ebeveynlerinden ne ister?

Dil, konuşma, kendini ifade etme, öğrenme, merakını giderme, onaylanma, kucaklanma ve sevildiğini hissetmek ve bunları perçinlemek için ilgi ister. Çocuklar birey olduklarının farkına varılmasını ister.



• Çocuklar değer görmek ister
• Çocuklar birey olarak kabul görmek ister
• Çocuklar güven ve sevgi ister
• Çocuklar onları aktif olarak dinleyen, dinlerken göz kontağı kuran ve duygu, düşüncelerine değer veren ebeveynler ister
• Çocuklar başarılarının fark edilmesini ister
• Çocuklar başarısızlıklarını düzeltmek için kıyaslama, köstek değil, destek ister
• Çocuklar tercihlerine saygı duyulmasını ister
• Çocuklar söz hakkı ister
• Çocuklar fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalmamak ister
• Çocuklar anne babalarını özler, onlarla vakit geçirmek ister
• Çocuklar anne babaları ile geçirdikleri vakitlerde zamanın kendilerine ayrılmasını ister. “Sen Legolarla oyna ben çorbayı pişirip geleyim, sen yap bozu tamamla ben maçın gollerini seyredeyim” cümlelerini duymak istemez.
• Çocuklar korkularının, kaygılarının önemsenmesini ister

Bu liste daha uzarda uzar. Burada dikkat çekici bir nokta var ki aslında çocukların ebeveynlerinden istedikleri şeylerin hepsini biz yetişkinler de kendi ebeveynlerimizden, arkadaş çevremizden istiyoruz.

Bazı çocuklar duygularını ifade etmekten çekinebilirler. Özellikle konuşma bozukluğu olan çocuklarda bu durum yaygındır. Mantığa dayalı konularda kendilerini ifade etmekte sorun yaşamazlarken iş duygulara gelince kekelemeye başlayabilirler. “Ne hissettin?” diye sormanız, cevabını verirken ona yardımcı olmanız terapi etkisi yaratacaktır.


Ebeveyn ve Çocuk Arasında İletişim

Doğru İletişim Nedir? Doğru İletişim Neden faydalıdır?


Çocuklarla iletişimi engelleyebilecek davranışlardan bir tanesi emir vermektir. Sürekli emir alan, yönetilmek istenilen çocuk bir süre sonra kendini iletişime kapatır. Emir alan çocuklar kendilerine güvenilmediği duygusuna kapılır, kararsız ve özgüvensiz bir birey olarak yetişir. Kimi zamanda sürekli emir alan çocuk bir süre sonra bu emirlere uymama yoluna giderek isyankâr bir tavır takınabilir. Bu tür durumlarda anne babasıyla olan iletişiminin zayıfladığını görürüz.

Çocuklarla etkili iletişim sağlamanın belirli yolları bulunmaktadır.


Bunlardan bazıları:

Çocuğunuz ile empati kurabilmek
Çocuğunuzun varlığına saygı duymak
Çocuğunuzu koşulsuz kabul ettiğinizi hissettirmek

Yukarıdaki maddeleri gerçekleştirebilmek, çocuklarla iletişim kurma noktasında sağlıklı adımlar atılabildiğinin göstergesidir. Bunların sonucunda çocuklar ebeveynleriyle paylaşımlarda bulunur ve bu paylaşımlar çocukların kendini gerçekleştirmeyi ve kendi biricikliğini hissetmesini sağlar. Bu şekilde büyüyen çocuklar ebeveynlerinden öğrendikleri iletişimi model alıp, sosyal çevrelerinde de benzer yönelimde olacaktır.
Çocuklarınızla iletişim kurarken onların bireysel özelliklerine, cinsiyetlerine, gelişimsel düzeyine dikkat etmeniz gerekmektedir. Çocukların anlayabileceği şekilde iletişim kurmak hem onların, hem de sizin yaşamınızı kolaylaştıracaktır. Etkili iletişim için en önemli faktörlerden birisi de göz teması kurabilmektir. Çocuğunuz ile iletişim anında göz teması kurmanız kendisinin anlaşıldığını hissetmesine ve sağlıklı iletişim kurulmasına olanak sağlar. Çocuğunuzla iletişim anında konuşurken sözünün bitmesini beklemelisiniz. Böylece hem onun sözüne saygı duyulduğunu hissedecek, hem de insanlarla toplum içerisinde konuşurken diğer kişilere saygı duymayı öğrenecektir. Çocuğunuz iletişimi ilk ebeveynleri ile kurar ve öğrenir. Siz çocuğunuzun sözünü dinlediğiniz doğrultuda, çocuğunuzda çevresindeki insanları dinlemeyi öğrenecektir.


Çocuklarınızı hayır dediği konuda zorlamak…


Zorla yemek yediriyor size hayır diyor, yemiyor. Kendisini sevdirmek, öptürmek istemiyor hayır diyor; siz ise zorla seviyorsunuz. 
Çocuklar kendine çizdiği sınırı ihlal etmeyin.
Ve ‘istemiyorsa onu zorlamayın, onun da bir kişiliği, tercihleri var ve saygı duyun.

HAYIR DEMEK SINIR KOYMAKTIR.!

Hayır demek ‘Benim tercihime saygı duy’ veya ‘Ben bunu yapmak istemiyorum’ demektir.