İZMİR HABERLERİ

Çorum'daki doğal gaz patlama sonrası İzmirli mühendisler uyardı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Haktan Karadeniz, Çorum’da yaşanan doğal gaz patlamasının ardından, kış aylarında artan doğal gaz kullanımının beraberinde getirdiği hayati risklere dikkat çekti

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı, Ziya Haktan Karadeniz 3 Kasım 2024 tarihinde Çorum’da meydana gelen doğal gaz patlaması sonucunda bir yurttaşın hayatını kaybetmesi ve 33 yurttaşın yaralanmasının ardından önemli uyarılarda bulundu. Kış aylarının gelmesiyle birlikte doğal gaz kullanımının artması, hatalı ve bilinçsiz kullanım nedeniyle hayati riskleri beraberinde getiriyor. Doğal gaz tesisatlarının yetkili firmalar tarafından denetlenmesi ve güvenli kullanımın sağlanması gerektiğini vurgulayarak, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde benzer kazaların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

"Havalandırma menfezleri kapatılmamalı"

Karadeniz, Ülkemizde kış aylarının gelmesi ile doğal gaz kullanımı artış göstermektedir. Evlerimizde ısınma ve pişirme amaçlı kullanılmakta olan doğal gazın hatalı, bilinçsiz kullanımı ve denetimsizlik vatandaşlarımız için hayati riskler oluşturmaktadır” diyerek başladığı konuşmasında, “Havaların soğuması ile ısınma amaçlı kombi kullanımı artış gösterirken güvenli, bilinçli kullanımın önemi daha da artmaktadır. Evlerimizde gerçekleştirilen doğal gaz tesisatlarının ve tesisat üzerinde revizyon gerekli olması durumunda tadilatların projelendirilmesi ve gaz dağıtım firmaları tarafından onaylanmasının sağlanabilmesi için mutlaka yetkili doğal gaz firması tarafından gerçekleştirilmesi gerekli ve zorunludur. Yanlış veya çabuk deforme olan baca imalatları ve montajları her yıl birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Bacanın temini ve montajı yetkili firma tarafından yapılmalıdır. Doğal gaz kullanımında güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezleri kapatılmamalıdır ve sürekli temiz tutulmalıdır” uyarılarında bulundu.

Evde gaz kokusu hissedenler dikkat!

Evde gaz kokusu hissedilmesi durumunda vatandaşlara seslenen Karadeniz, "Cam ve pencereler açılarak ortamın havalandırması sağlanmalıdır. Doğal gaz boruları işlevi dışında kullanılmamalı ve zarar görmesi engellenmelidir. Tesisat ve yakıcı cihazların kapalı ortamlarda kullanılması gerektiği durumlarda havalandırması güvenli şekilde sağlanmış dolaplar içinde muhafaza edilmelidir” dedi.

Karadeniz son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Doğal gaz cihazının yıllık bakım ve onarımı her kış mevsimi başında yetkili firmalarca gerçekleştirilmelidir. Doğal gaz cihazlarının bağlantı yerlerinde doğal gaz ve baca gazı sızıntısı yapabileceğinden temizlik işlemleri dikkatle yapılmalı, bağlantılarda bir değişim gerekli olduğunda yakıcı cihazın servisinden destek alınmalı ve sonrasında mutlaka sızdırmazlık kontrolü gerçekleştirilmelidir. Kamusal bir hizmet olan doğal gazın kent içi dağıtımı, 4646 sayılı Doğal gaz Kanununa göre yerel gaz dağıtım şirketleri aracılığıyla yapılmaktadır. Doğal gazın, kullanım mahallerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasında ve her türlü emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetiminde, bu kuruluşlar görevlendirilmiştir. Yıllık denetim ve kontroller herhangi bir yasal çerçeve ile belirlenmemiş olup, gazın güvenli kullanımı sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bağlı kılınmıştır. Bu konu, ivedilikle ulusal düzeyde geçerli ve uygulaması zorunlu olan yasal bir statüye kavuşturulmalı, Odamız, üniversiteler ve uzman meslek kuruluşları tarafından periyodik kontrol ve denetimlerin yapılması zorunlu hale getirilmeli ve kaçak tesisatlar tespit edilerek güvenli tesisat montajı gerçekleştirilene kadar gaz arzları sonlandırılmalıdır. Gaz dağıtım firmaları gaz arzının sağlanması aşamasında denetimleri kamusal denetim bilinci ile dikkatli ve titiz bir şekilde gerçekleştirmelidir. “Doğal gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği” kapsamında yetkili firmaların düzenli olarak denetimleri sağlanmalı ve yeterliliklerinin devam edip etmediği hassasiyetle takip edilmelidir"