Son Mühür - Stanford Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği bu çift antikor tedavisi, virüsün daha az değişken olan bölgelerini hedef alarak, mutasyonlara karşı dirençli bir koruma sağlıyor.

TestTedavinin temel mekanizması nasıl çalışıyor?

Yeni geliştirilen tedavi, iki farklı antikorun sinerjik etkisiyle çalışıyor. Antikorlardan biri, virüsün nispeten sabit kalan bir bölgesine bağlanarak virüsü etkisiz hale getirirken, diğeri ise virüsün hücrelere girişini engelleyerek enfeksiyonu önlüyor. Bu çift yönlü saldırı mekanizması, virüsün farklı varyantlarının neden olduğu enfeksiyonlara karşı geniş spektrumlu bir koruma sağlıyor.

Covid 19Laboratuvar ve hayvan deneyleri başarılı oldu

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında gerçekleştirdikleri deneylerde, yeni antikor tedavisinin SARS-CoV-2'nin tüm bilinen varyantlarını etkili bir şekilde nötralize ettiğini gösterdi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ise, omicron varyantının bir türüne maruz kalan hücrelerde viral yükün önemli ölçüde azaldığı gözlemlendi.

Uzman görüşleri ve gelecek perspektifleri

Çalışmanın kıdemli yazarı Christopher O. Barnes, "Değişen bir virüse karşı, virüs evrimine dirençli yeni bir tedavi nesli geliştirdik. Bu tedavi, SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş kişiler için yıllarca faydalı olabilir" şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, bu keşfin sadece Covid-19 için değil, aynı zamanda diğer koronavirüsler ve hatta grip, HIV gibi farklı hastalıklar için de umut vadettiğini belirtiyorlar. Ekip, bispeçifik antikorları, tüm koronavirüsler üzerinde etkili olacak şekilde tasarlamayı planlıyor.

CovidGelecek için önemli adım

Bu umut verici gelişme, henüz klinik deney aşamasında olup, insan hastalar üzerinde tedavi olarak kullanılmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ancak, bilim insanlarının bu başarısı, gelecekte daha etkili ve kalıcı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: DHA