İzmir iş dünyası önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir’deki iş insanlarıyla bir araya gelerek ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İZTO'daki buluşmaya İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,  İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Işınsu Kestelli katıldı.

İzmir İş Dünyası Buluşması’nda ekonomiye dair kapsamlı değerlendirmeler yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Her alanda eleştiriler olabilir ancak biz genel olarak iş dünyamızla iftihar ediyoruz. Yaptıkları girişim ve yatırımlarla ülkemizin kalkınmasına istihdam oluşumuna teknolojik atılımlarına öncülük yapıyorlar. Pandeminin ardından hala dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Büyüme ve dünya ticareti tarihsel rakamların altında. Toparlanma süreci devam ediyor. Yine Bölgemizde de iyi bir dönemden geçmiyoruz. Geçen yıl tarihimizin en büyük afeti olan depremi yaşadık ve onun yaralarını sarıyoruz. Bölgemizde savaşlar var. Şuna inanmışımdır bu zorlu dönemler ülkenin veya şirketlerin pozitif ayrışması için bir fırsat. Bu pozitiflik bu dönemde mümkün oluyor. Siz doğru işlerle kendinizi ayrıştırırsanız gelişmiş ülkelerle farkı daha çabuk kaldırabilirsiniz.” diye konuştu.

“Siyasi belirsizlikleri ortadan kaldırdık”

Orta Vadeli Program hakkında değerlendirme yapan Yılmaz “OVP’yi yeniledik” diyerek şu açıklamaları yaptı:

“OVP ile siyasi belirsizliklerini ortadan kaldırdık. Son bir yıllık sürede herkes gördü ki politikalarımızı kararlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Makro ekonomide değişimlere göre güncellemeler yaptık. OVP’deki ana politikamızda dört başlık var. Birincisi enflasyonla mücadele. Üç yıllık süreçte tek haneli rakamlara ulaşmak istiyoruz. Dönemleri başarıyla tamamlama sürecindeyiz. İkinci adım ise büyüme. Enflasyonla mücadele ederken kalkınmakta olan bir ülke olarak büyümeyi sürdürmeye ihtiyacımız var.

Üçüncü başlığımız büyüme ile kalıcı sosyal refahı artırmak. Enflasyonla eriyecek artışlar değil sürdürülebilir büyümenin sağlandığı ortamda kalıcı refah temel amaçlarımızdan biri. Konjektürel olarak depremin yaralarını sarmak ve şehrimizi dirençli hale getirmek ise diğer bir amacımız. Büyük oranda OVP’nin gerçekleştiğini hedeflerimizde ilerlemeler sağladığımızı bazı alanlarda beklenti ötesinde iyileşmenin olduğunu söyleyebilirim.

“Büyüme oranı azımsanacak bir rakam değil”

Yılmaz, ekonomide büyüme olduğunu rakamlarla ifade ederek şöyle konuştu:

“Geçen sene ülke ekonomisi yüzde 5.1 büyümüştü. Bu seneki büyüme yüzde 3.8. Ortalamaya göre düşük görünse de dünya ortalamasına bakıldığında küçümsenecek bir rakam değil. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bir ortamda azımsanacak bir oran değil.

Önemli olan uzun süre yüksek büyümeyi sağlamaktır. Ülkemiz 20 büyük ülkesiyken bu yıl 17. olmuşuz. Satın almamız ise 18. iken bu yıl 11. olmuşuz. Geçen yıl milli gelir 1 trilyon doları geçti. Bu yıl beklentimiz ise 1.3 trilyon mertebesine çıkması ve kişi başı milli gelir ise 15 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Büyümenin ne kadar olduğu kadar nereden de kaynaklandığı önemli. İç veya dış talepten mi geldiğine bakmak lazım. Temel çerçevemiz ise dengeli büyümedir. Bunu da yakalamış durumdayız." şeklinde konuştu.

Enflasyonda tek hane için tarih verdi

Önümüzdeki yıllar için enflasyon tahminlerine değinen Yılmaz, “Enflasyonda geçiş süreci olacak ve yükselme de geçici olacak dedik. Düşme eğilimine geçecek dedik, öyle oldu. Haziran’dan bu güne 23,5 puanlık düşüş var. Eylül’de 50’nin altına inecek. Yıl sonunda ise yüzde 41,5 hedefimiz var. Gelecek yılın ortalarında bugünkü kadar enflasyondan bahsetmeyeceğiz. 2025 sonunda 20’nin altında enflasyonu beklerken 2026’da tek haneli enflasyon bekliyoruz” diye konuştu.

“İzmir turizmde potansiyelinin altında”

Konuşmasının sonunda İzmir için de değerlendirme yapan Yılmaz turizm sektörünü işaret ederek “‘Turizm de çok iyi gidiyor. 60 milyon turist 60 milyar dolar turizm geliri dedik. 59,6 milyar dolar seviyesinde gidiyor şu anda. Bu durumda İzmir’in de performansını beğeniyoruz ama potansiyeli çok daha büyük ama gerçekleştiremiyor” dedi.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR