Tuzla Belediyesi Dalış Ekibi, Tuzla kıyılarında yaptığı araştırmalarda, milattan sonra 9. ve 11. yüzyıllar arasında tarihlenen bir Doğu Roma İmparatorluğu amforasının parçasını buldu. Amfora parçası, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’e hediye edildi ve Tuzla’da planlanan
Denizcilik Müzesi’nin ilk denizaltı kalıntısı olarak kayda geçti.
"Tuzla'nın tarihi İstanbul 'un tarihi ile eş değer"
Tuzla Belediyesi Denizcilik ve Tersaneler Koordinatörü Gökhan Karakaş, amforanın tarihi hakkında şu bilgileri verdi: “2-6 metre derinlik arasında yaptığımız araştırmada bir amfora parçası bulduk. Ne yazık ki amfora parçasının tamamına erişemedik. Su altı arkeolojisine zarar verme ihtimalini göz önünde bulundurarak, yalnızca yüzeysel bir araştırma yaparak amforanın başını çıkartabildik. İki kulpunun sağlam kalması ve gövdesinin kekamoz yapısı, amforanın eski tarihlere dayandığını gösteriyor. Bu buluntu, Tuzla'nın tarihinin İstanbul tarihiyle eşdeğer olduğunu ve bölgede muhtemelen bir veya birden fazla gemi batığının mevcut olduğunu ortaya koyuyor.”
Karakaş, amforanın içeriği hakkında da bilgi verdi: “Amforanın zeytinyağı, şarap gibi sıvıları taşıdığı tahmin ediliyor. Ebatlarına bakarak, tahminen 80 veya 100 santimetreden daha küçük olduğunu varsayıyorum. Bu amforalar, genellikle sıvıları taşır ve döneminin konteynırları olarak bilinirler. Altın, gümüş, elmas gibi değerli madenler taşımazlar.”
Karakaş, amforanın gelecekteki değerlendirmesi hakkında da açıklamada bulundu: “Akritas bölgesine belki Fenikelilerden, belki Yunan Mikanos adasından gelen ticari bir gemiye ait amforayla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu amfora parçasını Tuzla Belediye Başkanımız Eren Ali Bingöl’e hediye edeceğiz. İstanbul Arkeoloji Müzesi ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yaparak amforanın tarihlenmesi konusunda yardım alacağız. Başkan Eren Ali Bingöl’ün vizyonuyla Tuzla'nın tarihini ve deniz kültürünü zamanımıza kazandırmayı hedefliyoruz.”
Su altı araştırmacısı ve antik amforalar koleksiyoncusu Mustafa Aydemir, amforanın bulunduğu yerin önemini vurguladı: “Bulunan amfora Orta Çağ’da üzüm ve şarap merkezi olarak bilinen Ganos bölgesinde üretilmiştir. Şarap amforası olarak kullanılan bu parçalar, Marmara Adası’ndaki birçok batıkta bulunmuştur. Eski çağlardan beri oldukça önemli bir yerleşim merkezi olan Tuzla, Marmara Denizi’nde denizaşırı ticaretin yoğun olduğu o dönemlerde önemli limanlardan biriydi. Tuzla’nın batıklarında bulunan amfora, bu bölgenin deniz ticaretindeki önemini gösteriyor. Küçük bir parça olabilir, ama anlattığı tarih çok büyük.”
Aydemir, Tuzla’nın denizcilik kültürünü geleceğe taşımak için Denizcilik Müzesi’nin gerekliliğini de dile getirdi: “Tuzla’nın tarihî ve kültürel mirasına sahip çıkmak için Denizcilik Müzesi’nin kurulması büyük önem taşıyor. Tuzla’nın denizcilik kültürünü geliştirmek, geleceğimiz için büyük bir adım olacaktır.”
Tuzla Belediyesi Dalış Ekibi, bölgedeki tarihî zenginlikleri koruma ve araştırma görevini sürdürerek Tuzla'nın deniz kültürünü ve tarihini geleceğe taşımayı amaçlıyor.