Muğla’daki Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgesinde (ÖÇKB), AKD tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, mikroplastik kirliliğinin büyüklüğüne dikkat çekti. Çalışmalar sırasında, 17 farklı istasyondan alınan su örneklerinde metreküp başına 10 ile 56,7 arasında mikroplastik bulunduğu belirlendi.
Kapsamlı veri analizi gerekiyor 
Elde edilen mikroplastiklerin büyük çoğunluğunun lif formundaki partiküllerden oluştuğu ifade edildi. AKD Bilim ve Teknik Danışma Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgaç Güven, kıyılarda artan mikroplastik kirliliğinin özellikle yerleşim alanları, turistik bölgeler ve limanlarla ilişkili olduğunu belirterek, "Bu kirliliğin kaynağını tam anlamıyla belirleyebilmek için daha kapsamlı veri analizlerine ve izleme çalışmalarına ihtiyacımız var" dedi.
"Büyük bir risk teşkil ediyor"
AKD Bilimsel İzleme Uzmanı Dr. Kerem Gökdağ, yapılan çalışmaların bulguları üzerine yaptığı açıklamada, plastiklerin doğada uzun yıllar kalıcı olmasının ve aşırı tüketiminin, küresel ölçekte su ekosistemleri ile insan sağlığına büyük tehditler oluşturduğunu vurguladı.
Dr. Kerem Gökdağ, "Deniz ortamında güneş ışığı, dalgalar ve tuzluluk değişimleri nedeniyle parçalanan büyük plastikler, 5 milimetreden küçük boyda olan mikro ve nano-plastiklere dönüşerek deniz canlıları tarafından yutulabiliyor. Kanserojen ve toksik kimyasallar içeren bu parçacıklar, deniz ürünleri yoluyla insan sağlığı için de büyük bir risk teşkil ediyor" diye konuştu.
"Etkili önlemlerin geliştirilmesi hedefleniyor”
AKD’den yapılan açıklamada ise kaynağın tespit edilerek yöntemleri geliştirileceği ifade edilerek, "Çalışmalar kapsamında Datça'da faaliyet gösteren UCPA Su Sporları Merkezi ile örneklemlerin toplanması konusunda iş birliği gerçekleştirildi. Su yüzeyinde birikim gösteren mikroplastiklerin toplanması amacı ile kürek sörfü ile kullanılabilen manta trol örnekleme malzemesi kullanımı anlatıldı. Elde edilen bilimsel veriler ışığında, plastik kirliliğinin kaynağının tespit edilmesi ve etkili önlemlerin geliştirilmesi hedefleniyor." ifadeleri kullanıldı.