Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen DEM Parti heyeti ve Özel, önemli açıklamalarda bulundu.

"1921 Anayasası inkar edildi"
DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, "1921 Anayasası'ndaki herkesi kapsayan anlayış inkar edildi ve kimse kazançlı çıkmadı. Ülkenin ekonomisi bir türlü çözülmeyen Kürt meselesi doğrultusunda heba edildi. Kürt meselesine karşı CHP'nin geleneğinden gelen partilerin; mesela SHP'nin açıkladığı Kürt raporunda demokratik bir şekilde diyalog ile çözülmesi gerektiği belirtiliyordu. Erdal İnönü'nün çok önemli bir belirlemesi vardı; İnönü, "Kürtlerin kendilerini evinde hissedebileceği bir ortam yaratmak istiyoruz" diyordu. Bunu çok önemsiyoruz. Yakın zamanda sayın Özel'in de benzer açıklamaları oldu. CHP geçmişiyle de Kürt meselesinin çözümünde çok önemli bir rol oynayabilir. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda oluşturulacak zemin için neler yapabiliriz, toplantıda bunun üzerinde durduk. Kayyım gündemimiz de var artık ve bu yöntem bir yönetim rejimine dönüştü. Ancak artık CHP belediyelerine de kayyım atanıyor. Böyle giderse sadece yerel yönetimlerle sınırlı kalmayacağını düşünüyoruz. Umarım Türkiye bu kayyım ayıbında gerekli yasal düzenlemeleri yaparak kurtulur. Acısıyla sevinciyle ortak bir tarihimiz ve geçmişimiz var. Ortak tarih ortak akıl demek" diye konuştu.


Kayyım konusunda MHPli Feti Yıldız vurgusu...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, "Türkiye'nin en büyük ilçesinin belediye başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Özer'i Silivri'de ziyaret ettikten sonra buraya geldim. Haksız bir tutuklamayla karşı karşıya. Kayyım uygulaması OHAL döneminden kalmış bir uygulamadır. OHAL sırasında FETÖ'cülere karşı mücadele etme iddiasıyla çıkartılan bir KHK nedeniyle kayyımlar atanabiliyor. Şu anda toplam 7 belediyeye kayyım atanmış durumda. AK Parti'nin bir yandan kayyım meselesinde adımlar atıp, bir yanda da toplumun tepkilerini sürekli ölçtürdüğünü biliyoruz. Ahmet Özer ile de paylaştım; Esenyurt'ta yüzde 82 kayyıma karşı. Kayyım atanan hiçbir yerde durum, bundan farklı değil. Bugünlerde peşi sıra gelen anket değerlendirmelerinde de kayyım atamalarının hoş karşılanmadığını biliyoruz. TBMM'de iktidara mensup olmayan muhalefet partileri tarihi bir adım attılar; TBMM'deki 10 parti, grubu bulunan ya da bulunmayan; bu partiler bir kanun teklifi verdi. Kayyım atamalarına karşı verilen bu teklife AK Parti ve MHP imza atmadı. Ancak MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 'Kayyım atamalarına karşı hukuki düzenlemeler yapılmalı' dedi. Bu da çok kıymetlidir. Buradan çağrımızı tekrar ediyoruz, MHP'nin de gösterdiği yaklaşım çok önemli, kayyımlara karşı olumlu adımlar atılmalıdır. AK Parti'den bu konuda, MHP'den ayrışmadan adım atmalarını bekliyoruz ve bu, dört dörtlük bir demokratikleşme adımı olur" dedi.

"Şehit ailesi ve gazilerin 'Olmaz' dediği hiçbir şey olmamalı"

"Bahçeli'nin çözüme dair gündem yaratan o konuşmasından sonra CHP'nin bu sürece dair tutumunu tarif etmiştim zaten" diyen Özel, "Şeffaf bir süreç olması gerektiğini ve sürecin TBMM'de konuşulması gerektiğini söylemiştik. Hiç kimse dışarıda tutulmamalı. Şehit ailesi ve gazilerin 'Olmaz' dediği hiçbir şeyin olmayacağını vurgulamıştık ve 'Onlar da bu sürece katılmalılar' da demiştik. 'Biz gerekirse yüreğimize taş basarız ama bunun siyasete alet edilmesi durumunda da hakkımızı helal etmeyiz' denildi ve bu çerçeve çok önemli bir çerçeve oldu. 40 yıldır çözemediğimiz ve hepimize çok acılar yaşatmış bu süreci bu şekilde bir toplumsal mütabakat ile çözüme kavuşturmuş olmak isteriz. İlk günkü tutumumuzdan bu yana değişen hiçbir şey yok. Herkesin kendisini eşit hissettiği bir ülke için atmamız gereken adımı atmaya hazırız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi