Bu yıl uluslararası katılımla ikinci kez düzenlenen 11. Geriatri Günleri, 20-21 Eylül 2024 tarihlerinde Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinlik, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı, Geriatrik Bilimler Derneği ve İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlendi. Bu yılki sempozyumun ana teması "Kırılgan Hastaya Çok Boyutlu Yaklaşım" olarak belirlendi.
Sağlık alanında uzmanlaşmış bilim insanları
Açılış oturumuna katılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Türkiye ve dünya genelinde kırılgan hasta yönetiminde uzmanlaşmış bilim insanlarının sempozyumda yer aldığını belirtti. DEÜ'nün sağlık bilimleri alanındaki öncü rolünü vurgulayan Rektör Yılmaz, “Araştırma Üniversitemizin bu önemli sempozyumun bir parçası olması gurur verici. Sempozyumumuzu özellikle bu bölgede yapmak istedik. Çünkü bu bölge, aynı zamanda yaşlı nüfusun da fazla olduğu bir bölge. Üniversite hastanemizin de bu bölgedeki varlığı ve sunduğu imkanları, bu yaş grubundaki vatandaşlarımız için son derece önemli. Etkinliğe katkıları için tüm paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.
‘Kırılgan Hastaya Yaklaşım'
Rektör Yılmaz, sempozyumun geriatri, iç hastalıkları ve aile hekimleri başta olmak üzere, hemşireler, psikologlar, gerontologlar, diyetisyenler, fizyoterapistler, sosyal hizmet uzmanları ve yaşlı sağlığıyla ilgili tüm profesyonellerin katılımına açık olarak düzenlendiğini belirtti. “Günümüzde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte birçok branşta yaşlı, multimorbid, kompleks hastalarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu heterojen hasta grubu, kılavuzlarda yeterince temsil edilmemekte ve kırılgan hastalar için yeterince öneri bulunmamaktadır. Kırılgan yaşlılarda bireysel tedavi hedefleri ve kişiye özgü tedavi yaklaşımları ihtiyacı doğmaktadır. Sağlık sistemine artan başvuru sayısı ve kötü sağlık sonuçlarıyla yakın ilişkili olan kırılgan hastaların yönetimi, ön plana çıkan güncel araştırma konularındandır. Bu nedenle, sempozyumumuzun 2024 yılı ana teması ‘Kırılgan Hastaya Yaklaşım’ olarak belirlenmiştir” ifadesinde bulundu.
"Bildiri kitabı olarak da yayımlanacak"
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ise sempozyumda diyabet, hipertansiyon, osteoporoz, demans gibi hastalıkların kırılgan hastalardaki yönetimi, multidisipliner yaklaşımlar, hayat sonu bakım, teletıp uygulamaları ve cerrahi karar alma süreçleri gibi konuların ele alınacağını ifade etti. Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Işık; “Kırılgan hastalarda diyabetes mellitus, hipertansiyon, osteoporoz, demans gibi hastalıkların yönetimi, hastalara multidisipliner yaklaşım, hayat sonu bakım, kırılgan hastalarda teletıp yaklaşımları ile birlikte cerrahi işlem kararı, kırılgan hastanın taranması-tanınması, hastalarda tedavi seçenekleri, nutrisyon, ağrı konuları sempozyumumuzun araştırma konularını oluşturacak. Yüz yüze ve çevrim içi sunum imkanları olan sempozyumumuz, ayrıca bildiri kitabı olarak da yayımlanacaktır” bilgisini paylaştı.
İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Melih Keleş de Dokuz Eylül Üniversitesi'ne sempozyuma katkıları için teşekkür ederek, kurumlar arası iş birliğinin önemini vurguladı.