İZMİR HABERLERİ

DEÜ’lü uzman gaz hidratların enerji potansiyeline dikkat çekti

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Günay Çifci, İzmir’deki konferansta, gaz hidratların Türkiye’nin enerji politikalarında stratejik bir kaynak olacağını ve Ege Denizi’nde rezerv tespit çalışmalarının hızla başlatılmasının kritik olduğunu ifade etti.

SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ/ İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen “Oyun Değiştiren Enerji Kaynağı: Gaz Hidratlar” başlıklı konferansta, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratların Türkiye’nin enerji stratejilerindeki önemini vurgulayan kapsamlı bir sunum yaptı. 

Konferans kapsamında, gaz hidratların enerji potansiyeli, aranmasında kullanılan deniz jeofizik yöntemler, dünya genelindeki ve Türkiye'deki dağılımı, Türkiye için stratejik önemi, üretim süreçleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bu alandaki araştırma geçmişi ele alındı.

Günay Çifci, ayrıca Karadeniz ve Akdeniz'deki araştırmaların yanı sıra Ege Denizi'ndeki gaz hidrat rezervlerinin tespitine yönelik çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini belirtti.

“Stratejik bir koz olarak öne çıkıyor"

Prof. Dr. Günay Çifci, dünyada henüz yaygın olarak kullanılmayan gaz hidratların, yakın gelecekteki enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutacağına dikkat çekerek, “Gaz hidratlar, dünya genelinde özellikle deniz tabanlarında geniş bir yayılım gösteriyor.

Türkiye’de ise Karadeniz ve Akdeniz’de önemli miktarda gaz hidrat rezervi bulunduğu öngörülüyor. 

Böylesine kritik bir rezerv keşfi, gelecek kuşakların kaderini değiştirebilecek stratejik bir öneme sahip. 

Bir oyun değiştirici olarak görülen gaz hidratlar, ülkemizin Mavi Vatan misyonları kapsamında da stratejik bir koz olarak öne çıkıyor. 

Doğalgaza eşdeğer bir enerji kaynağı olan bu rezervlerin, farklı bölgelerde geniş kapsamlı araştırmalarla 1’inci, 2’nci ve 3’üncü faz çalışmalara başlanması, ülkemizin ekonomisi ve geleceği adına hayati bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.

"Ekonomiye büyük katkılar sağlanacaktır"

Gaz hidratların Türkiye’nin enerji politikasındaki yerini değerlendiren Prof. Dr. Günay Çifci, “Bu kaynakların kullanıma açılmasıyla birlikte ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılık azalacak, yeni iş alanları yaratılacak ve ekonomiye büyük katkılar sağlanacaktır. 

Gaz hidratlardan elde edilen doğal gaz, mevcut doğalgaz boru hatlarıyla kolaylıkla taşınabilir ve evlerde, sanayide, elektrik üretiminde kullanılabilir. 

Bu çalışmaların hızla hayata geçirilmesi, ülkemizin enerji bağımsızlığı açısından büyük bir adım olacaktır. 

Türkiye, gaz hidratlara yönelik araştırmalarını hızlandırmalı; rezerv tespiti, çıkarma ve taşıma teknolojilerine yatırım yapmalıdır.” dedi.

"Büyük bir potansiyele sahip olabilir”

Prof. Dr. Günay Çifci, gaz hidratların Ege Bölgesi için büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekerek, “Ege Denizi, jeolojik-jeofizik yapısı ve stratejik konumu itibarıyla gaz hidrat rezervleri açısından büyük bir potansiyele sahip olabilir. 

Bölgemizde bu kaynakların rezerv tespitine yönelik kapsamlı çalışmalara bir an önce başlanmalı ve araştırmalar hızlandırılmalıdır. 

Gaz hidratların, sadece enerji ihtiyacımızı karşılamakla kalmayıp Ege Bölgesi’nde yeni ekonomik fırsatlar yaratacağına inanıyorum. 

Özellikle bölgenin enerji bağımsızlığına katkı sağlayacak bu tür çalışmalar, aynı zamanda istihdam yaratma ve sanayinin gelişimine öncülük etme potansiyeline sahiptir.” diye konuştu.

"Her türlü katkıyı sunmaya hazırız"

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bu alandaki bilgi birikimi ve araştırma geçmişiyle önemli bir rol oynamaya hazır olduğunu belirten Prof. Dr. Çifci, “Üniversitemiz, yıllardır süregelen deniz bilimleri alanındaki araştırmaları ve uzman kadrosuyla bu süreçte önemli bir rol üstlenmeye hazırdır. 

Halihazırda Türkiye’nin ilk araştırma gemisi olan Koca Piri Reis Araştırma Gemimiz, modern ekipmanları ve deneyimli araştırma ekibiyle bu tür çalışmaları desteklemek için aktif olarak kullanılabilir. 

Ege Denizi’nin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu zenginliğin bölge halkına ve ülkemize fayda sağlaması için her türlü katkıyı sunmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.