DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, önergesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunarak, depremin üzerinden geçen 20 ay olmasına rağmen devam eden fiziki altyapı eksikliklerini vurguladı. Hasar gören okulların durumunu, yeni açılan okul sayısını, halihazırda konteynerlerde veya çadırlarda eğitim alan öğrenci sayısını, öğretmen ve personele yönelik barınma desteklerini sorguladı. Ayrıca, öğretmen açığını, çocuklara yönelik uyum ve psikolojik destek hizmetlerini, ders telafilerini ve üniversitelerin barınma ile derslik yetersizliğini de gündeme getirdi.
"50.783 kişi hayatını kaybetti"
Avşar, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, 11 ilde ve 14 milyondan fazla vatandaşı doğrudan etkilediğini belirtti. Resmi rakamlara göre depremlerde 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini, 107.204 kişinin yaralandığını ifade eden Avşar, "En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşandı." sözleri ile bu illerde yapı hasarlarının en yoğun görüldüğü bölgeler olarak öne çıktığını dile getirdi.
Bakan Tekin'e sordu
TBB'nin 18 Temmuz 2024 tarihinde kurduğu Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu'nun, en çok etkilenen illerde saha ziyaretleri gerçekleştirdiğini ve yerel halkla birebir görüşmeler yaptığını aktaran Avşar, bu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerin, eğitimdeki aksaklıkları ve ihtiyaçları ortaya koyduğunu söyledi. "Raporda, 'Toplum ve İnsan Refahı' alt başlığında eğitime erişim konusunda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir." diyen Avşar, bu çerçevede Bakan Tekin’e birkaç soru yöneltti.
Avşar, "Depremin üzerinden geçen 20 aylık süreçte, bu fiziki altyapı yetersizliğini giderme hususunda neler yapılmıştır? Halihazırda kaç öğrenci konteynerlerde veya çadırlarda eğitim almaktadır?" diye sordu. Ayrıca, hasar gören okulların durumunu ve ne kadarı güçlendirilmiş ya da yeni okul yapılıp yapılmadığını da merak etti. Eğitimci istihdamına dair endişelerini dile getiren Avşar, "Deprem bölgesinde görev yapan öğretmen ve personele barınma noktasında bir destek verilmekte midir? Teşvik anlamında bir planınız var mıdır?" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bölgedeki öğretmen açığını ve yeni atamaların planlanıp planlanmadığını da sorguladı.
"Yaptığınız bir çalışma var mıdır?"
Çocukların depremden en çok etkilenen grup olduğuna dikkat çeken Avşar, "Eğitimdeki aksaklıklar, göç ve psikolojik travmalar göz önüne alınarak uyum, psikolojik destek ve telafi bakımından bir tedbiriniz bulunmakta mıdır?" dedi.
Son olarak, üniversitelerdeki barınma ve derslik yetersizliğine değinen Avşar, "Yeni dönemde yüz yüze derslerin başlayacağı açıklandı; ancak bina stokunun azalması nedeniyle üniversite öğrencileri ciddi sıkıntılarla karşılaşacak. Bu durumun eğitim sürecini olumsuz etkilememesi bakımında üniversite yönetimleri ve diğer ilgili kurumlarla yaptığınız bir çalışma var mıdır?" sorusunu yöneltti.
Avşar, tüm bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini ve eğitim hakkının her çocuğun en temel hakkı olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.