Son Mühür - Texas'taki Baylor Üniversitesi’nden bilim insanları, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişinin dahil olduğu 57 farklı çalışmayı analiz etti. Sonuçlara göre, dijital araçlarla düzenli etkileşimde bulunan bireylerde bunama riski yüzde 58 oranında daha düşük. Ayrıca bu kişilerde yaşla birlikte görülen zihinsel gerileme oranı da yüzde 26 ila 34 arasında daha az.

Araştırmalarda, akıllı telefon kullanımı, sosyal medya etkileşimleri gibi farklı dijital alışkanlıklar değerlendirildi. Eğitim seviyesi, meslek ve gelir gibi değişkenler kontrol edilse de teknolojinin koruyucu etkisi sabit kaldı.

Yaşlılar Telefon“Teknolojinin olumsuz etkileri olsada, yaşlılar için dijital araçlar faydalı"

Araştırmanın başyazarı psikolog Michael Scullin, “Teknolojinin olumsuz etkileri sıkça gündeme gelse de, veriler yaşlı bireyler için dijital araçların faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi. Nöropsikolog Jared Benge de, “Teknoloji aracılığıyla kurulan sosyal bağlar ve zihinsel aktiviteler, bilişsel sağlığı korumada güçlü bir destek” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, teknolojinin yeni uygulamaları öğrenme yoluyla beyni uyarabileceğini, sosyal medya ve görüntülü görüşmelerin yalnızlık hissini azalttığını ve günlük yaşamda işlevselliği artırarak bağımsız yaşam süresini uzatabileceğini vurguluyor.

Kaynak: DHA