DİJİTAL OYUNLARA DA KISITLAMA...

İnstagramdan sonra şimdi de dijital oyunlardan Roblox'a da erişim engeli geldi. Sebebi henüz açıklanmadı ancak genel anlamda dijital oyunların elbet zararları saymakla bitmez. Başta obezite olmak üzere uyku problemleri, baş ağrıları, göz kuruluğu, el ve bilek rahatsızlıkları, kas ve iskelet sistemlerinde düzensizliklerin artması gibi nedenlere yol açtığını biliyoruz.  Aslında keyifli zaman geçirmek için oynanan masum oyunlar gibi gözükse de daha birçok zararları mevcut. Ağlamasın ya da yaramazlık yapmasın diye çocuklarımıza aldığımız tablet ya da telefonların zararları da say say bitmez. Bizim zamanımızda paylaşımı ve arkadaşlığı daha pekiştirebildiysek bunun en önemli nedeni sokak oyunlarıydı. Tamamen dijital ortamdan uzak büyümüş bir nesil olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki şu yaşımda bile internette geçirdiğim zamanlarımla bir sürü tahribat yapabiliyorum.

Başta sağlık problemleri; baş ağrısı, göz de yorgunluk ve ruhsal bunaltılar.  Farkındaysanız artık tv bile sadece canlı maçlar için tercih ediliyor ve günümüzün büyük bir kısmını esir alıyor.  Çocuklarımıza bunun yerine kitap okutmak gerek desem de kim bunu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilir ki? Çocuklarımızdan sakınsak onların arkadaşları onları yavaş yavaş yine oraya çekecektir. Halbuki  matematik de bile başarılı olmasını istiyorsak çocuklarımızın muhakkak kitap okumasını sağlamalıyız. Varımızı yoğumuzu onların iyi bir geleceğe sahip olması için ömrümüzü verdiğimizi de varsayarak buraya dikkat etmeliyiz. Belki tamamen uzak tutmak mümkün değilse de yine sizin kontrolünüz de süreyi azaltmakta fayda var.  Dijital oyunlar da artık 4 yaşında bile müptela olabilecekleri seçenekleri oldukça fazla. Bir Roblox ile kalsa iyi.

Daha okuma yazma bile öğrenemeden bu oyunları su gibi çözmüş durumdalar. Ne kadar tehlikeli olduğunun farkında mıyız?  Geçen yine haberlerde gününün üçte ikisini dijital oyun oynayarak geçiren çocuğun gözlerinde sürekli kırpma tiki ile başladığı ve kalıcı pisikolojik rahatsızlıklara kadar evrildiğini okumuşsunuzdur. Ondan sonra da kırpma gözünü ya da şu tikini yapma diye azarlayın durun çocuklarınızı, emin olun hiçbir işe yaramayacaktır. 

Bu oyunların zararlarını say say bitmez;

1- Düşmanca duygular besleme
2-Saldırganlık
3-Dikkat sorunu 
4-Şiddete eğilimi 
5- Anksiyete 
6- Yalnızlık gibi bu liste böyle devam ediyor.

Çoğu savaş karekterlerinde özellikle Kadın savaşçıların gerçekten uzak ama fiziki birçok bölgeyi detaylandırarak oyuna sürmeleri de cinsiyet kavramının henüz oturmadığı o yaşlarda bile bilinç altına bununla alakalı kafa da bir şablon çizmek yeterince kafa karıştırıcı olmalı. Kadın karakteri daha efsunlu gösterip erkek kullanıcının bunun üzerinden oyunu oynaması ve diğer arkadaşlarının bakış açısı ileri yaşlarda oldukça kafa karıştırıcı sorunlar yaratabilir. Amerika'da vakti zamanın da yasaklanan tetrisleri hatırlayan vardır. Hani şu uzun çubuk gelse de kümeyi tamamlasak derdi. Herkesin elinde birer tane vardı bir dönem. Sonra telefonlarla alıştırma turları ile yılan oyunu sonra şeker patlatma diye böyle devam ediyor.

Çoğu oyun ücretsiz sunum sağlasa da hepsinin içinde satın alma opsiyonları mevcut. Hırs yapan oyuna devam etmek isteyene verilen 5 bedava canın dışında ya 24 saat beklemesi ya da oyuna para yatırması gerekiyor.
En basit dijital de okey ve tavla oyunlarında bile aynı mantık geçerli. Dijital oyun bağımlılığı ile çocukların boyun ve iskelet çevresinde de bir takım bozukluklar baş göstermeye başladı. Erken yaş da göz bozuklukları da yanında bonus...  Hatırlar mısınız bir ara yine vardı ve yasaklanmıştı daha sonra; bir çocuk vardı oyunda girip besliyor, altını alıyor ve yatırıyordunuz. Oyuna girmezseniz aç kalıp ya da susuz kalıp ölüyordu. Bu nasıl bir sorumsuzluk denildi ve o oyun da yasaklanmıştı. 

Çizgi film örnekleri de vardı, çocuklar izleyip balkondan atlıyor diye yasaklanan bir çizgi film vardı pokemonlar. 
Aslında bu ilk yasak değil belki ama korkunç bir hal zaten almışken birçok konuda geç bile kalındığını düşünüyorum.  Çocuklarımızla birlikte vakit geçirelim. Piknik sunumlarımda hep bu vurguya basmışımdır. Bugün çocuğunuzla burada vakit geçirin, ip atlayın, çuval yarışması yapın, futbol, basketbol, voleybol oynayın akşam göreceksiniz hem sizinle vakit geçirdiği için çok mutlu bir çocuğunuz olacak hem de gün içinde fiziki aktivite de bulunduğu için yorgun düşüp zamanın da yemeğini yiyip zamanında uyuyacak. Dijital oyunlar çocuklarımızın beslenme alışkanlığını bile bozdu.

Hatta öyle ki aynı sofrada ailece yemek yemeyi zaman kaybı görüp, yemeği bile bilgisayarının başına istemeye başladılar. Durumun ne kadar vahim olduğunu düşünmektense zararın neresinden dönerseniz kardır mantığı ile evlatlarımızı bu illetten, bırakın yasaklar değil, biz uzak tutmayı öğrenelim. Keşke denemek için haydi şimdi tam zamanı, herkes yasakları beklemeden tedbirini muhakkak alsın. Hiçbir şey için geç kalmış sayılmayız.