Dun & Bradstreet, ABD'deki büyümenin yavaşlamasına rağmen, Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin olumlu etkisiyle küresel büyümede iyimser bir beklenti içinde olduklarını açıkladı.

Raporda Türkiye'nin risk notunun da yükseltildiği belirtildi.

Türkiye'deki faaliyetleri CRIF grubu aracılığıyla sürdüren Dun & Bradstreet, "Küresel Ekonomik Görünüm Raporu"nu yayımladı. Raporda, 2024 yılı için yapılan değerlendirmelerde, küresel ekonomide bir resesyon öngörülmediği vurgulandı. Dun & Bradstreet’in raporu, ülkelere ilişkin gelecekteki beklentilere de yer veriyor.

Dun & Bradstreet, kredi ve siyasi ortamların iyileşmesi nedeniyle Türkiye’nin genel risk notunu yükselttiğini paylaştığı raporunda, Türkiye ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor;

“Ortodoks para ve maliye politikalarının devam etmesiyle ekonomide olumlu gidişat devam ediyor. Türk Lirası istikrara kavuşuyor, bu da döviz riskinin azalmasına ve bankacılık sisteminin güçlenmesine yol açıyor. Yatırımcıların, istikrarlı lira ve iyileşen beklentileri göz önüne alındığında sermaye piyasasına geri dönmesiyle de piyasa potansiyel risk notunu yükselttik.”

ABD’de resesyon beklenmiyor

Raporda, küresel enflasyondaki ivmenin yavaşladığına dikkat çekilirken, bu durumun hükümetler, merkez bankaları ve şirketler açısından zorluklar yarattığı vurgulandı.

Küresel büyümenin yavaşlamasının ülkelerin ekonomilerini destekleme ihtiyacını artırdığı belirtilirken, son yıllarda uygulanan sıkı para politikasından gevşek para politikasına geçişle büyüme sorunlarının aşılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Raporda, “ABD’de beklenenden zayıf gelen makroekonomik ve işgücü piyasası verileri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentilerini artırdı. Temmuz toplantısında faizleri değiştirmeyen Fed, Eylül toplantısında oranları düşürmeye başlayabileceğinin sinyallerini verdi.

ABD’de resesyon beklentileri artmasına rağmen, Dun & Bradstreet olarak ciddi bir resesyon olmadan, daha yavaş bir ekonomik büyüme ile yumuşak bir iniş öngörüyoruz” denildi.

Faizlerin düşürülmesi AB’nin toparlanmasına destek olacak

Raporda, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz oranlarını düşürmeye başlayan ilk büyük merkez bankası olduğu ve İngiltere Merkez Bankası’nın da faiz oranlarını indirmeye başladığı belirtildi.

Ayrıca, AMB’nin bu yılın ikinci yarısında faiz oranlarını düşürmeye devam edeceği vurgulandı.

Dun & Bradstreet “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nda şunlara dikkat çekildi;

“Avrupa’da yılın iyi başlangıcı, ikinci çeyrekte de devam etti. AB’de ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de GSYİH yüzde 0,3 büyüdü. AB’deki büyümeye İspanya, Fransa ve İrlanda öncülük ederken, Alman ekonomisi daraldı ve Avrupa’nın en büyük pazarı resesyon eşiğine geldi. İngiltere ve Batı Avrupa'da politika düzenlemelerinin gevşetilmesinin bu yılın ikinci yarısında toparlanmaya destek sağlamasını bekliyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi