Diş taşı, sadece estetik açıdan sorun yaratmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerin fonksiyonel sağlığını da olumsuz etkiler. Özel CNG Diş Kliniği hekimlerinden Dt. Oğuz Selim Yardımcı, diş taşlarının temizlenmemesinin uzun vadede enfeksiyon riskine yol açabileceğini belirtiyor. Yardımcı, "Diş taşlarının temizlenmemesi durumunda, bu durum ilerleyen dönemlerde kemik yıkımlarına neden olabilir" dedi.

Diş Taşı Temizliği ve Diş Eti Sağlığı

Diş taşları, diş etlerinde iltihaplanma ve diş eti çekilmesine yol açabilir. Dt. Oğuz Selim Yardımcı, diş taşlarının temizlenmesinin ileride ortaya çıkabilecek ciddi hastalıkları önlediğine dikkat çekiyor.

Ayrıca, sert fırçalama ve kürdan kullanımının doğru bir şekilde yapılmaması nedeniyle diş etinde ceplerin oluştuğuna da değinen Yardımcı, bu durumda kök yüzeyinin de temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Diş taşı temizliğinin düzenli olarak yapılmasının, ağız sağlığını korumak için önemli olduğunu belirten Yardımcı, "Her 6 ayda bir diş taşı kontrolü yapılması gereklidir" dedi.

Diş Taşı Temizliğinde Abartılı Uygulamalardan Kaçınılmalı

Diş Taşı Temizliğinde Abartılı Uygulamalardan Kaçınılmalı

Diş taşı temizliği sırasında, bazı hastalar küçük lekelerin bile temizlenmesini talep edebiliyor. Dt. Oğuz Selim Yardımcı, hastaların aşırı isteklerinin dişlerde mikro çatlaklar oluşmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Yardımcı, "Bazı hastalar, diş hekimlerinden diş yüzeylerindeki lekelerin tamamen ortadan kaldırılmasını istiyor. Ancak bu, dişlerde mikro çatlakların oluşmasına yol açabiliyor. Bu çatlaklar, dişlerin daha hızlı sararmasına sebep olabilir" şeklinde uyarılarda bulundu. Diş taşı temizliğinde abartılı isteklerin diş sağlığını riske atabileceği için, tedavi sürecinde dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor.

Diş Taşı Temizliği ve Enfeksiyon Riski

Yemek artıkları ve bakteriler, diş taşı oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Diş taşı, zamanla diş etlerinde enfeksiyonlara yol açabilir. Dt. Oğuz Selim Yardımcı, "Yemek artıkları ve bakteriler, diş taşı oluşturarak diş etinde enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir.

Eğer bu enfeksiyon ilerlerse, diş köklerine kadar inebilir ve diş kayıplarına yol açabilir" dedi. Bu nedenle, diş taşı tedavisinin erken teşhis ve tedavi ile yapılmasının önem taşıdığı vurgulanıyor.

Diş Eti Tedavisi Sonrası Olası Etkiler

Diş taşı temizliği ve diş eti tedavisi sonrası bazı hastalar, diş hassasiyeti ve diş eti kanamaları yaşayabilirler. Dt. Oğuz Selim Yardımcı, diş eti kanamalarının diş fırçalanmaya başladıktan sonra hızlı bir şekilde 4-5 gün içerisinde iyileşeceğini belirtiyor.

Diş hassasiyeti ise ortalama 15-20 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Diş eti tedavisi sonrasında bu tür etkilerin doğal olduğunu belirten Yardımcı, hastaların bu süreçte sabırlı olmalarını tavsiye ediyor.

Kaynak: İHA