Ortodonti tedavisi süresince, dişlerin aralarındaki temizliğin sağlanamaması durumunda diş eti iltihaplanmaları, diş çürükleri, diş taşı oluşumu ve ağız kokuları gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Mutlu, braketlerin zarar görmemesi ve tedavi sürecinin aksamaması için beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Gaziemir'de acil servis doktoruna saldırı: Sağlık çalışanları hastane önünde protesto etti Gaziemir'de acil servis doktoruna saldırı: Sağlık çalışanları hastane önünde protesto etti

Diş telleri ve ağız hijyeniDiş telleri ve ağız hijyeni

Ortodonti tedavisi sürecinde ağız hijyeninin ortodontik diş fırçası, ara yüz fırçaları, florlu diş macunları, diş ipi ve ağız gargaraları gibi ürünlerle korunması gerektiğini ifade eden Dr. Zeynep Mutlu, “Hastalar, doktorları tarafından anlatılan ve gösterilen şekilde uygulama yaparak tedavi boyunca ağız hijyenini koruyabilirler.” dedi. Diş tellerine zarar vermemek için yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçalarının kullanılması gerektiğini vurgulayan Dr. Mutlu, sert kısımların braketlere çarpmaması gerektiğini de ekledi.

Diş ipi kullanımı

Diş teli kullanan kişilerin diş ipi kullanabileceğini belirten Dr. Mutlu, diş ipinin doğru kullanımı konusunda bilgi alınması gerektiğini söyledi. Diş ipi kullanımı sırasında diş tellerine veya braketlere zarar vermemek için doktor önerisine başvurulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Ara yüz fırçaları ve beslenme önerileriAra yüz fırçaları ve beslenme önerileri

Dr. Mutlu, diş fırçalamanın yanı sıra ara yüz fırçası kullanımını da önerdi. Bu küçük ince fırçaların gece yatmadan önce kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, sert gıdaların dikkatli tüketilmesi ve şekerli, yapışkan gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Elma, havuç gibi sert gıdaların küçük parçalara bölünerek tüketilmesi, asitli içeceklerden ise uzak durulması gerektiği belirtildi.

Ağız yaraları 

Ortodontik tedavi sırasında ağız içinde yaralar oluşabileceğini belirten Dr. Mutlu, koruyucu ortodontik mumların yaralanan bölgenin korunmasını sağladığını ve tuzlu su ile gargaranın iyileşmeyi hızlandırabileceğini ifade etti. Yararların 1 haftadan uzun sürmesi durumunda doktorla iletişime geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ