Kilo verme çabaları, birçok insanın hayatında önemli bir yer tutuyor ve diyet programları, spor salonu üyelikleri ve çeşitli takviyelerle dolu bir mücadele süreci içeriyor. Nottingham Trent Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, bu sıkı diyetlerin dışında da kalori yakımını artırmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan bulgular, PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılmasının metabolizma üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, diyetsiz kilo vermenin kapılarını aralıyor. Bu keşif, obezite ve tip 2 diyabet gibi sağlığı tehdit eden hastalıkların tedavisinde yeni yöntemler geliştirilmesine de olanak tanıyabilir.

PHD2 Geninin çıkarılmasının metabolizma üzerindeki etkilerini inceledi

Nature Communications dergisinde yayımlanan bulgular, PHD2 geni bulunmayan farelerin, bu gene sahip olanlara kıyasla yüzde 60 daha fazla kalori yaktığını, önemli ölçüde daha fazla yemelerine rağmen ortaya koydu. Araştırmacılar, kahverengi yağ dokusundan PHD2 genini izole ederek metabolizmanın hızını artırmanın mümkün olduğunu keşfetti. Bu yeni buluş, diyet uygulamadan daha fazla kalori yakma fırsatı sunuyor. 

Nottingham Trent Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, vücut metabolizmasının hızlanmasını sağlayan bir keşfe imza attı. Bilim insanları, diyet yapmadan vücudun daha fazla kalori yakabileceğini gösteren PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılmasının etkilerini inceledi.

W Cz M Uz K Ao E Gv M Cp6 Rzr Q

PHD2 geni nedir?

PHD2, soğuk havalarda vücudu sıcak tutan kahverengi yağ dokusunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bir gen. NTU Bilim ve Teknoloji Okulu'ndan Dr. Zoi Michailidou, bu bulguların obezite, tip 2 diyabet ve aşırı kiloya bağlı diğer hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımlar sunabileceğini belirtti. Michailidou, "Genin etkisini azaltmak aşırı kilolar ve tip 2 diyabet arasındaki bağlantıyı koparabilir. Bu bulgular hastalık riski yüksek olan insanlar için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Storage

Dr. Michailidou, PHD2 geninin yağ dokusundan çıkarılmasının metabolizmayı artırarak diyet yapmadan kilo kaybını sürdürebileceğini, ancak insanlarda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca bilim insanları, oksijen seviyelerinin deniz seviyesinden düşük olduğu yüksek rakımlarda bulunmanın metabolizmayı hızlandırabileceğini belirtti.

Resim 6

5.000'den fazla insanın kan örneklerini analiz edildi 

Ekip, "vücut için bir oksijen sensörü" olarak tanımlanan PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılarak yüksek irtifa etkisinin taklit edilip edilemeyeceğini araştırmak istedi. Fareler üzerinde yapılan deneyler, PHD2 geni olmayanların daha fazla yağ ve kalori yaktığını gösterdi. Araştırmacılar bu genin etkilerini daha iyi anlamak amacıyla 5.000'den fazla insanın kan örneklerini analiz etti. PHD2 proteini seviyelerinin daha fazla göbek yağı taşıyan bireylerde yükseldiğini buldular. Bu genin diyabet ve tiroid hastalıkları gibi metabolik bozukluk riskini artırdığını keşfettiler.

Dr. Michailidou son olarak şunları söyledi:

"Kahverengi yağ, insanlarda soğuk havaya maruz kaldıklarında daha aktif olan özel bir tür kalori yakıcı dokudur. Yağ hücrelerinin oksijeni algılamasını sağlayan bir proteini ortadan kaldırarak, farelerde ve insan hücrelerinde soğuk sıcaklıklara maruz kalmadıklarında bile kalori yakımının gerçekleşebileceğini gösterebildik." 

Kaynak: Haber Merkezi