Son Mühür / Merve Turan - Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Habil Yücel, son dönemde sıkça gündeme gelen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen aort yırtılması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aort yırtılmasının teşhis ve tedavisinin zorluğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yücel, bu durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Ciddi sağlık problemlerine yol açabilir
Aortun, kalpten çıkan en büyük atardamar olarak tanımladığını ve kalpteki temiz kanı tüm vücuda taşımakla görevli olduğunu ifade eden Habil Yücel, hayati bir işlevi olan aort damarında meydana gelen bir yırtık, yaşamı tehdit eden ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade etti.
"Ölümcül olabilen bir tablodur"
Doç. Dr. Habil Yücel, aort yırtılmasını, "Aort yırtılması, damar duvarının iç ve orta tabakası arasında oluşan bir yırtık sonucu kanın damarın dışına değil, bu tabakalar arasına sızmasıyla meydana gelir. Bu durum, dolaşımın bozulmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Hem teşhisi hem de tedavisi zor olan, ölümcül olabilen bir tablodur." dedi.
Sessiz katil "Hipertansiyon"
Doç. Dr. Habil Yücel, aort yırtılmasının bazı bireylerde daha sık görülmekte olduğunu ve bazı sağlık durumlarının da bu riski artırdığını ifade ederek, hastalık açısından en önemli risk faktörlerinden birinin hipertansiyon olduğunu ifade etti.
Kontrol altına alınmamış yüksek tansiyonun, damar duvarlarında ciddi hasarlara yol açarak aort yırtılmasına zemin hazırlayabildiğini belirten Doç. Dr. Habil Yücel, hipertansiyonun genellikle belirti vermeyen “sessiz bir katil” olduğu için birçok kişi tansiyonunun yüksek olduğunu fark edemediğini ya da ilaç tedavisini ihmal ettiğini ifade etti.
İleri yaş ve sigaranın etkisi
İleri yaşında önemli bir risk faktörü olduğunu ifade eden Doç. Dr. Habil Yücel, özellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini, aort yırtılmasının erkeklerde kadınlara oranla 2 ila 3 kat daha sık görülmekte olduğunu belirtti.
Bununla birlikte, sigara kullanımı da damar yapısını olumsuz etkileyerek yırtılma riskini artıran bir diğer önemli etken olduğunu da ekleyen Doç. Dr. Habil Yücel, genetik geçişli bağ dokusu hastalıkları olan bireylerde ya da aort damarında genişleme saptanan kişilerde de riskin daha yüksek olduğunu vurguladı.
Korunma önerileri
Aort yırtılmasından korunmak için öneriler veren Doç. Dr. Habil Yücel, düzenli kalp kontrollerinin yapılması, tedavinin ihmal edilmemesi ve risk altında olan bireylerin daha sık takip yapması gerektiğini belirterek kişileri uyardı.