Suriye'de Esad'ın Moskova'ya sığınmasının ardından yeni döneme açılan kapı Türkiye'nin elini güçlendirdi. Ahmet eş-Şara yönetiminde Suriye'nin yeniden ayağa kalkması için Cumhurbaşkanı Erdoğan her türlü desteği vereceklerini duyurmuştu. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de elini güçlendirebilecek adım olarak Suriye'yle Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması anlaşmasının imzalanması kritik önem taşıyor. 2019'da Libya'yla yapılan anlaşmanın ardından bölgede dengeleri değiştiren Türkiye, Doğu Akdeniz'in de en güçlü aktörü olma yolunda ilerliyor.

Yunan ve Güney Kıbrıs yönetimi endişeli...

İtalyan medyasında Türkiye ve Suriye arasında deniz anlaşması için hazırlıklar sürüyor yönündeki haberlerin gündeme gelmesi Yunan tarafında endişe yarattı. Yunan medyasına yansıyan bilgilere göre 'en kötü senaryo Suriye'nin Türkiye ile anlaşması olur' yorumları yapılıyor. 
2020'de Yunanistan ve Mısır arasında Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandıran anlaşma imzalamıştı. Atina yönetimi, son dönemde Türkiye'yle yakınlaşan Sisi yönetiminin bu anlaşmayı feshetmesinden korkuyor. 

Suriye ve Türkiye'den kritik hamle

Türkiye ve Suriye el sıkışırsa dengeler değişir...

Türkiye ve Suriye arasında muhtemel bir Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması'nın, Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rum tarafının planlarını bozmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Tüm Avrupa’nın en az yüz yıllık petrol ve doğal gaz gereksinimlerini karşılayabilecek bir potansiyelin doğu Akdeniz çanağında olduğu tahmin ediliyor. 
Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Mısır (2003), Lübnan (2007) ve İsrail’le (2010) yapılan anlaşmalarla, Kıbrıs’a ait olduğunu iddia ettiği Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarını belirleme çabaları Türkiye engeline takılmıştı.

Türkiye-Katar doğal gaz boru hattı
İran-Rusya-Suriye planı rafa kalktı...

2011 Temmuz ayında Çin-Irak-İran-Suriye arasında imzalanan bir anlaşmaya göre İran gazı bir boru hattı ile doğu Akdeniz’e akıtılacaktı. Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından bu proje rafa kalktı.
Türkiye ve Katar'ın alternatif projesi olarak gündeme gelen Katar- Suudi Arabistan-Ürdün-Suriye ve Türkiye üzerinden Katar doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak proje, Türkiye'nin elini güçlendiren bir adım olarak masada duruyor.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı