SAĞLIK HABERLERİ

Doktorlar intiharın eşiğinde!

Türkiye’de doktor intiharları artış gösterirken, son bir hafta içerisinde Samsun’da bir Nefroloji Uzmanı yüksekten atlayıp intihar ederken, Ağrı’da bir doktor ise evinde ölü bulundu!

Hekimler, genel popülasyona bakıldığında intihara yüksek eğilimli gruplar arasına girdi. TÜİK verilerine göre Türkiye genel intihar hızı yaklaşık 100000:4,12 iken, bilimsel çalışmalarda hekim intiharı hızı 100000:4.97 olarak ölçüldü. Yapılan bilimsel çalışmalarda hekim intiharlarına zorlu eğitim dönemi, yüksek risk altında sürekli çalışma ve yüksek stresli iş yükü, fiziksel yorgunluk ve tükenmişlik sendromunun zemin hazırladığı bildiriliyor. 

Hekim intiharları nasıl önlenir? 

“Türkiye’de Son On Yılda Medyada Bildirilen Hekim İntiharları” başlığını taşıyan araştırmada, “Hekimlerin intiharlarını önleyici tedbirlere ciddi bir ihtiyaç vardır. Hekimler için tükenmişlik sendromuna yol açan tüm faktörlerin (mobbing, şiddet vb.) ortadan kaldırılması, daha iyi çalışma koşullarına kolay erişim sağlanması, sosyal ve ruh sağlığı desteği ile intihar riski azaltılabilir” denildi. 

İntihara meyilli hekimlerin psikolojik destek alma eğilimleri düşük oluyor 

Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Doç. Dr. Gülin Özdamar Ünal, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıklarından Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım hekim intiharlarının psikiyatrik altyapısını inceledi. Ünal ve Yıldırım, intihar eğilimi olan hekimlerin psikolojik destek alma eğilimlerinin düşük olduğunu ifade ederek, “Hekimlerin yaşadığı ruhsal zorluklar, mesleki sorumluluklar kendi sağlıklarını ihmal etmelerine yol açabilir. Bu durum ise hekimlerin psikiyatrik sorunlarının fark edilmemesine yol açabilir. Hekimlik yüksek prestijli bir meslek olarak görülür. Bu durum nedeniyle de hekimlerin güçlü ve dayanıklı olmaları beklenir. Bu yüzden hekimlerin psikiyatrik sorunlarla başa çıkması için yardım almaları toplum ve meslektaşları arasında stigmatizasyona (ruhsal bozukluklara ve ruh sağlığı bozulmuş kişilere dönük olarak işleyen bir baskı mekanizması) neden olabilir

Samsun’da nefroloji uzmanı intihar etti (AĞUSTOS-2024) 

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Nefroloji Uzmanı Dr. Ayhan Haspulat’ın yaşamına son verdi. Haspulat’ın yaşamını yitirmesi ailesi ve tıp camiasını yasa boğdu. 
Dr. Haspulat’ın mesai arkadaşları tarafından sevilen, hastalarına karşı ilgili bir hekim olduğunu anlatan Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Sema Aydoğdu, Son Mühür’e yaptığı açıklamada, “Doktorumuzun ailevi sorunlar yaşadığını öğrendik. Hekim yaşam ile ölüm arasında hastanın sağlığını koruyan, yaşatan, şifa veren bir görev üstlenir. İş stresi, yoğun çalışma saatleri, ağış iş yükü, tükenmişlik sendromu ile sosyal hayatta yaşadığı sorunlar  intihara zemin hazırlayabilir. Doktorlara her türlü zorluğa karşı gelebilir. Ağır bir tıp eğitimi, bir günü aşan nöbetler, iş stresi, ağır iş yükü gibi. Yardım istemeyi genellikle bilmeyen bir meslek grubuyuz çünkü hep yardım eden, iyileştiren , şifa veren konumundayız. Ancak kendi bir sorun yaşadığında çözebileceğini düşünür.  Haspulat’ın intiharı ile kahrolduk. Hekim intiharlarına zemin hazırlayan sorunlar, nedenler ortadan kaldırılmalı” dedi. 

Dr. Uğurcan Ağcaoğlu mobbing nedeniyle mi intihar etti (TEMMUZ-2024) 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümü’nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Uğurcan Ağcaoğlu intihar etti. Olaya ilişkin yazılı açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 2 No'lu Şubesi, intiharın mobbingden kaynaklandığını belirtti.

Doktor atış poligonunda intihar etti  (NİSAN-2024) 

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde atış poligonuna giden doktor, atış yaptığı tabanca ile başından vurularak yaşamını yitirdi. Edinilen bilgilere göre, Fırat Mahallesi Urfa Bulvarı üzerinde bulunan bir atış poligonuna gelen doktor G.Ö. (33), elindeki tabanca ile atış yapmak istediği sırada başına dayayarak ateş etti.