GÜNDEM HABERLERİ

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden ameliyatlar için sanal gerçeklik uygulaması!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Kalp Ritim Bozuklukları (Aritmi) Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Emin Evren Özcan, ameliyat öncesi hastalardaki endişeyi azaltmak amacıyla operasyon sürecini sanal gerçeklik ortamında deneyimleyebilecekleri bir uygulama geliştirdi.

DEÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bir şirket kuran Özcan, genel anestezi uygulanmadan gerçekleştirilen ritim bozukluğu ameliyatları öncesinde hastaların endişelerini azaltmak için bir çalışma başlattı. Özcan'ın 1 yıllık çabası sonucunda, hastalar artık ameliyata hazırlık sürecinden operasyonun devamına kadar olan her şeyi 360 derece görüş imkanıyla izleyebildikleri bir sanal gerçeklik uygulamasına sahip oldu. Bu uygulama sayesinde hastaların ameliyata daha sakin bir ruh halinde girdiği gözlemlendi. 

"İnsanları bilinmezlik korkutur''

Özcan, hastaların ameliyat sürecinde neyle karşılaşacaklarını bilmemelerinden kaynaklanan korku ve endişeyi vurgulayarak sözlerine devam etti ve ekledi, "İnsanları bilinmezlik korkutur. Hastalarımızın bu süreçte yaşayacaklarını daha önceden deneyimleyecekleri bir sanal dünya oluşturduk. Hastalar ameliyattan önce bu 3 boyutlu dünyada bir seyahate çıkıyorlar. Bu süreçte yaşayacaklarını hastane odasında, ameliyathaneye gelmeden önce bir kere yaşıyorlar. Bu da onları rahatlatıyor. Buraya geldiklerinde daha önce burada bulunmuş gibi bir his oluyor." Özcan, milimetrik hassasiyetle gerçekleştirdikleri işlemlerde hastaların rahatlığının önemine vurgu yaparak, bu nedenle uygulamanın önemine değindi. Ayrıca, yurt dışındaki meslektaşlarına da eğitim amaçlı bu uygulamayı aktardığını ifade etti. Özcan, ameliyat sırasında hastalara kumsal, gökyüzü ve orman gibi sakinleştirici görüntüler sunduklarını ve bu sayede operasyonların daha konforlu geçtiğini belirtti.