DSİ kırdı bıraktı, İZSU onardı

Burası; Ege Denizi’nin yanı başında konumu ve dünyaca ünlü, Türkiye’de en iyi korunmuş tarihi kalıntılardan olan Efes Antik Kenti ile Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Efes Arkeoloji Müzesi, St. Jean Bazilikası, St. Jean Ören Yeri, Ayasuluk Kalesi, İsa Bey Cami, Bizans Su Kemerleri, Yedi Uyurlar Mağarası, Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ve Şirince köyü gibi uluslararası düzeyde değerlerin bir arada bulunduğu İzmir’in yaklaşık 40 bin nüfuslu ilçesi Selçuk. Selçuk’taki bu nüfus sizi şaşırtmasın, bu rakam yılın 1-2 aylık nüfusu. Turizm hareketliliği başladığı andan itibaren kent nüfusu yüz binleri geçiyor. Her yıl ülkemizden ve dünya ülkelerinden ilçeye 2 milyona yakın ziyaretçi geliyor. Tarihi değerleri gezmeye gelenler ilçedeki 129 adet yıldızlı oteller ve pansiyonlarda ağırlanıyor. 

Bu girişten sonra “Devlet Su İşleri (DSİ) kırdı bıraktı, İZSU onardı” başlığını niçin verdim onu sizlere aktarayım. Konu; Selçuk ilçesinde 2018 yılında DSİ tarafından iki etap olarak başlatılan "Efes Antik Kanal Projesi…" Bu tarihi değere bağlı yürütülen çalışma sırasında benim de yaşadığım bu bölgede yapılan yanlış işler sonrası gelen şikayetler nedeniyle bu başlığı verdim. Selçuk ilçesi de son yıllarda ülkemizde çirkinleşen siyasetten nasibini alan bir ilçe, onu belirteyim. Ülkeyi yöneten 21 yıllık iktidar partisi bu ilçede bir dönem de yerel yönetimi kazandı. Kazandı ama Selçuk iktidar nimetlerinden pek yararlandırılmadı. Her yıl 2 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan kentteki antik kent limanının ortaya çıkarılması için iki etaptan oluşan bu proje o dönem yani 2018 yılında  başlatıldı. “Efes Antik Kanal Projesi” ile antik kent 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturulacak. 

Özet olarak proje şöyle: 2018 yılında başlatılan ve günümüze kadar Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk etabında Pamucak sahili ve İzmir-Kuşadası yolu arasına 250 metre uzunluğunda 100 metre genişliğinde kanal girişi ile bir yat limanı yapılacak. Proje kapsamında 2018 yılından günümüze kadar bölgeye 1430 fore kazık çakıldığı açıklandı. 10 bin metrekarelik mermer kaplama işinin ise sonuna geldiği ifade edildi. Projenin ilk etabı ile 600 metre uzunluğunda giriş kanalı ve yat limanı inşa edilecek. İkinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Antik Kent Limanı'na kadar uzanan alan temizlenerek kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taşlarla kaplanacak. Proje tamamlandığında da Pamucak sahilinden Efes Antik Kent’e teknelerle gidilecek. 

Gelelim 2018 yılından bu yana süregelen bu proje boyunca ihaleyi alan ekibin bölgede yürüttüğü çalışmalarda yarattığı çirkinlikler ile açtığı zararlara. Bu bölge 12 ay boyunca ulusal ve uluslararası turizmin yaşandığı bir yer. Bölgede turizme hizmet eden 5 yıldızlı oteller ile kamping işletmeleri yıl boyunca yüz binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi barındırıyor. DSİ’den ihaleyi alan ekip 2018 yılından günümüze kadar kanal projesini bugünlere getirdi. Ancak o kadar çok yanlışlıklar yapıldı ki Kanal ağzından alınan çamur ve her türlü pislik bölgenin doğal yapısı altüst edilerek gelişi güzel yerlere döküldü. Pamucak bölgesinin o güzelim dokusu bozuldu. Bölge 2018 yılından günümüze kadar kış aylarında vıçık vıçık çamur, yaz aylarında ise toz, toprak ve pislik içinde kaldı. Pamucak doğal yapısı moloz döküm alanı haline getirildi. On binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ile Pamucak’taki 5 yıldızlı tesislerin yöneticileri aşırı derecede rahatsız oldu. Projenin yapımcısı DSİ, yani 2. Bölge Müdürlüğü ne yazık ki yaratılan çirkinliğe ve yaşanan çamur, toz, toprak ve moloz pisliğini görmemezlikten geldi. Bölge turizmine verilen olumsuzluklar umurlarında bile olmadı. 2018 yılından günümüze kadar genel müdürler ve bölge müdürleri, yanlarında bir avuç bürokrat ve siyasetçi ile gelip, proje nasıl gidiyor ve ne aşamada olduğu ile ilgili açıklamalar yapıp gitti. Bu süreç altı yıldır böyle devam etti. 

Son olarak ihaleyi alan ekibin iş makinesi kullanan dikkatsiz bir operatörü Pamucak koyuna akan derenin üstündeki köprüde bulunan çelik su burusunu patlattı. İZSU onardı. Yıldızlı oteller ile iki kamping ve 250 hanenin yaşadığı insanların kullandığı su şebekesini taşıyan çelik bağlantı birkaç ay önce bir kez daha patlatıldı. Bölge işletmeleri ve bölgede yaşayan insanlar aylarca susuz kaldı. En önemlisi de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU zarara uğratıldı. Bu dikkatsizlik İZSU’nun Selçuk ve Torbalı ekiplerinin bölgeyi susuz bırakmamak için haftalarca eziyet çekmelerine neden oldu… 

*İşte size bozulan siyasetin oluşturduğu çarpık düzenin, ülkemizin uluslararası seviyedeki İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşattığı çirkinlikler. Aslında yazacak daha çok şey var ama bu kadarı da bu projeyi yürütenleri birazcık da olsa dikkatli olmaya ve konuya özen göstermeye yeterli olur diye düşünüyorum. Bu arada İZSU’nun Selçuk ve Torbalı’dan gelerek bölgede yaşanan susuzluğu gidermek için haftalarca uğraşan ekiplerine, turizm sektörü ile bölgede yaşayan 250 hanenin insanları olarak teşekkür ediyoruz. Sevgi ve saygılarımla…