EKONOMİ HABERLERİ

Dünya devi olan fabrika iflas etti. 40 ülkeyle ticaret anlaşması vardı

Almanya'nın köklü makine üreticisi Matec iflas başvurusu yaptı. İşte dev firmanın iflasına dair detaylar.

Dünya çapında tanınan Alman makine üreticisi Matec, ciddi finansal zorluklar nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Ağır iş parçalarını işlemek için kullanılan yüksek hassasiyetli CNC gezer kolon işleme merkezleriyle tanınan şirket, 40'a yakın ülkeye makine ihracatı yapıyordu.

İflasın nedenleri arasında artan üretim maliyetleri, küresel ekonomideki yavaşlama ve rekabetin artması gösteriliyor.

Artı49'da yer alan bilgilere göre, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan makine üreticisi Matec, iflas başvurusu yaptı. Stuttgart’ın güneyindeki Köngen'de merkezi bulunan şirket, 1992 yılından bu yana büyük ve ağır iş parçalarını işlemek için CNC gezer kolon işleme merkezleri üretiyor ve dünya genelinde 40 ülkeye makine tedarik ediyordu.

Matec’in iflasıyla birlikte 100 çalışanın işsiz kalacağını belirtti. İflas yöneticisi Dietmar Haffa, mevcut siparişlerin tamamlanıp tamamlanamayacağına dair henüz net bir açıklama yapmazken, "Mevcut siparişlerin denetimini tamamlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve müşterilerimize en kısa sürede bilgi vereceğiz" dedi.

Haffa, şu an için yeni sipariş alınmadığını ancak müşteri hizmetlerinin devam edeceğini belirtti. Matec’in iflası, Almanya’daki makine mühendisliği sektörünün yaşadığı sıkıntıları gözler önüne seriyor. VDMA (Alman Makine ve Tesisi Mühendisliği Derneği) tarafından yayımlanan rapora göre, sektörde 2024’te üretim yüzde 8 oranında düşüş gösterecek ve uzun yıllar sonra ilk kez iş kayıpları yaşanacak.

OLUMSUZ ETKİLENECEK

Geçici verilere göre, makine mühendisliği sektöründeki üretim, 2023’ün ilk 10 ayında yüzde 6,8 oranında azaldı. Asya’dan gelen güçlü rekabetin etkisiyle zorluklar yaşayan Alman makine mühendisliği sektörü, Matec gibi köklü şirketlerin kapanmasıyla büyük bir darbe aldı. Bu gelişme, sektördeki diğer firmalar için de bir uyarı niteliği taşıyor. Matec’in iflası, dünya çapındaki tedarik zincirini de olumsuz etkileyebilir.