Hava Kalitesi ve Hava Tahmini ve Araştırması Sistemi (SAFAR) verilerine göre, havadaki zararlı partiküllerin miktarını ölçen PM 2,5 oranı 300-400 arasındaysa "düşük", 400-500 arasındaysa "şiddetli" olarak sınıflandırılıyor. Hint basınına göre, dün kutlanan Diwali Festivali sırasında kentte geniş çapta maytap kullanımı nedeniyle Yeni Delhi'deki PM 2,5 seviyeleri bazı bölgelerde metreküp başına 900 mikrograma kadar yükseldi.

Diwali Festivali'nin ardından, Yeni Delhi'deki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü'nün üst sınırının 23 katına çıktı. Bu sabah yapılan ölçümlere göre, Yeni Delhi dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.

Thumbs B C Ea9A7F27Fb7414392Cc30257A7A897Bc
Her kış, duman, toz, düşük rüzgar hızı, araç emisyonları ve anız yakma nedeniyle Yeni Delhi'de yoğun bir sis oluşur. Ekim ve ocak aylarında, Yeni Delhi ve Hindistan'ın kuzeyindeki bazı kentler ciddi hava kirliliği yaşar. Bu kirlilik, işlerin aksamasına, okulların ve ofislerin kapanmasına neden olur. Kasım ve aralık aylarında komşu eyaletlerde çiftçiler anız yaktığında, hava kirliliği daha da artar. Çiftçiler, anız yakmaya alternatif bulabilmek için finansal ve teknik desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi