SON MÜHÜR- Oxfam'ın "Takers Not Makers" (Alıcı Değil Üretici) başlıklı rapor, dünyanın birçok siyasi lideri, şirket yöneticisi ve süper zenginin pazartesi gününden itibaren Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısı için İsviçre'nin Davos kayak merkezine gitmesinin ardından geldi .
Oxfam'ın milyarder varlıklarına ilişkin incelemesi aynı zamanda Donald Trump'ın ABD başkanlığına başlamasıyla aynı zamana denk geliyor.
Trump'ın yakın danışmanlarından oluşan ekibine Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk da dahil olmak üzere birkaç milyarderi dahil etmesi ve en zengin ABD vatandaşlarına büyük ölçekli vergi indirimleri sunması bekleniyor.


Her iki kişiden biri yoksul...


Aynı zamanda, Dünya Bankası'nın günlük 6,85 dolarlık yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı 1990'dan bu yana neredeyse hiç değişmedi ve 3,6 milyara yakın.
Yani bugün dünya nüfusunun %44'üne eşit.
10 kadından biri aşırı yoksulluk içinde yaşıyor (günlük 2,15 doların altında), bu da erkeklerden 24,3 milyon daha fazla kadının aşırı yoksulluk çektiği anlamına geliyor.
Oxfam, yoksulluğun azaltılması yönündeki ilerlemenin durduğunu ve eşitsizliğin azaltılması halinde aşırı yoksulluğun üç kat daha hızlı sona erebileceği uyarısında bulundu.
Küresel borsalardaki yükselen hisse senedi değerleri milyarder servetindeki artışın çoğunu oluşturuyor.
Konut mülkü dünya çapındaki yatırımların yaklaşık %80'ini oluşturuyor.

Dünyanın en zenginleri
15 trilyon dolarlık servet...


Küresel olarak milyarder sayısı geçen yıl 204 artarak 2.769'a çıktı. Toplam servetleri sadece 12 ayda 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara çıktı - kayıtlar başladığından beri en büyük ikinci yıllık artış.

Dünyanın en zengin 10 adamının serveti ortalama olarak günde yaklaşık 100 ma dolar arttı ve servetlerinin %99'unu bir gecede kaybetseler bile milyarder olarak kalacaklardı.
Bunlar arasında, Amazon "imparatorluğu" Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya'daki çevrimiçi satın alımların %70'ini veya daha fazlasını oluşturan 219,4 milyar dolarlık net servete sahip Amazon kurucusu Jeff Bezos da yer alıyor. 
11 milyar dolarlık net servete sahip Aliko Dangote, Afrika'nın en zengin kişisi, Nijerya'daki çimentoda "neredeyse tekel" konumunda ve Afrika genelinde pazara hakim.

Raporda, servetin çoğunun kazanılmadığı, alındığı, %60'ının miras, "kayırmacılık ve yolsuzluk" veya tekel gücünden geldiği savunuluyor. Servetin %18'inin tekel gücünden kaynaklandığı hesaplanıyor.

Forbes'un gerçek zamanlı milyarderler listesine göre , dünyanın en zengin insanları Musk; Bezos; Facebook ve Meta'nın kurucu ortağı Mark Zuckerberg; Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison; ve LVMH'nin kurucusu Bernard Arnault. 
Pazartesi günü Trump'ın göreve başlamasında, teknoloji şirketlerinin siyaset üzerindeki hızla artan etkisinin bir işareti olarak Musk, Bezos ve Zuckerberg'in yakın oturması bekleniyor .

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı