Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte su kaynaklarımız üzerinde de stres artıyor. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm vatandaşları su tasarrufu konusunda uyarıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, duş süresinin 5 dakikayı geçmemesi, sebze ve meyvelerin akan musluk yerine su dolu kapta yıkanması, halı ve balkonların mümkünse sadece silinerek temizlenmesi gibi konularda hassasiyet gösterilmesi isteniyor.

Bakanlık ayrıca, binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması amacıyla bir rehber de hazırladı. Bu rehberde, damla sulama sistemlerinin kullanılması, musluk ve bataryalarda su tasarruflu başlıklar tercih edilmesi, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolu çalıştırılması gibi birçok öneri yer alıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; binalarda yüzde 25 su tasarrufunun sağlanmasını hedefleyen bakanlığın, konuyla ilgili hazırladığı rehberde yer alan ayrıntılar şöyle:

“Lavabo ve evyelerde 6 lt/dk’yı, duşlarda se 8 lt/dk’yı geçmeyecek şekilde musluk veya batarya kullanılmalı. Duş süreniz 5 dakika veya altında olmalı. Duş esnasında sabun kullanırken, el ve yüz yıkarken, tıraş olurken ve diş fırçalarken musluk açık bırakılmamalı. Klozet rezervuarında kullanılacak su hacmini azaltmak için ise rezervuara 1.5 litrelik su şişesi yerleştirilmeli. Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı. Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlenmeli, mümkünse sadece silinmeli. Araçlar akan su yerine kova ve fırça yardımı ile yıkanmalı. Bahçe sulama işlemleri buharlaşmanın az olacağı sabahın erken saatlerinde ya da akşam yapılmalı. Binalarda gri su geri kazanımı ve yağmur suyu hasadı yöntemleri uygulanmalı. Duşta suyun ısınması beklenirken akan su toplanmalı. Sonrasında temizlik ve bitki sulamada yeniden kullanılabilir. Sensörlü ve düşük basınçlı musluk kullanılmalı. Klasik duş başlıkları yerine düşük akışlı, eko havalandırmalı duş başlıkları kullanılmalı. Çok su tüketen bitkiler yerine kuraklığa dayanıklı, az su isteyen bitkilerden peyzaj (kurakçıl peyzaj) düzenlemesi yapılmalı. Geleneksel sulama sistemleri, damla sulama veya akıllı sulama sistemleriyle değiştirilmeli.”

Kaynak: T24