Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğini ve sanayi sektörünün bu süreçte en büyük kaybeden olduğunu vurguladı. Yorgancılar, talep enflasyonunun bastırılmasının ardından maliyet enflasyonunun arttığı bir ekonomik konjonktüre girildiğini belirtti.
Sanayi Sektörü Ekonominin Lokomotifi Ancak Zorlu Bir Süreçte
Ender Yorgancılar, TÜİK'in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme verilerini değerlendirerek, 2020'nin ikinci çeyreğindeki yüzde 10,4 üretim gerilemesinden sonra ekonominin en düşük büyüme hızını yaşadığını söyledi. Yüzde 2,5'lik büyüme oranının son 16 çeyreğin en düşük oranı olduğunu belirten Yorgancılar, sanayi sektörünün bu sürecin en büyük kaybedeni olduğunu ifade etti.
Büyüme Verileri ve Sektör Analizi
Yorgancılar, ikinci çeyrekte inşaat sektörünün %6,5, tarım sektörünün %3,7 ve hizmetler sektörünün %2,9 oranında büyüdüğünü belirtti. Ancak, özel tüketim %1,6, kamu tüketimi binde 7 ve yatırımlar binde 5 oranında büyürken, mal ve hizmet ihracatının durduğunu, ithalatın ise %5,7 oranında azaldığını açıkladı. Bu durumun, enflasyonla mücadele ve cari açığı azaltma hedeflerine önemli ölçüde ulaşıldığını gösterdiğini belirtti.
Sanayi Sektöründeki Küçülme ve İstihdam Sorunları
2024 yılının ikinci çeyreğinde %1,8 oranında küçülen tek sektörün sanayi olduğunu belirten Yorgancılar, bu durumun uygulanan ekonomi politikalarının sanayi üretimi ve istihdamını yeterince gözetmediğini ortaya koyduğunu ifade etti. Sanayi sektöründe çalışan başına verimliliğin %3,5 oranında gerilerken reel ücretlerde %24,2 oranında artış yaşandığını belirtti.
Yeni Ekonomik Stratejiler ve Öneriler
Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, kısa vadeli önceliklerin yerine orta ve uzun vadeli gereklilikleri karşılayacak bir ekonomik programa ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu bağlamda yapılması gerekenler şunlardır:
- Yeni Sanayileşme Stratejisi: Yarının ihtiyaçları ve ihracat potansiyelini önceleyen planlı bir sanayileşme stratejisi oluşturulmalıdır.
- Bütünsel Ekonomik Program: Bu stratejinin ekonomik ve sosyal kesimlerin katkısıyla hazırlanmış bir ekonomik programın merkezine yerleştirilmesi gerekmektedir.
- Dış Kaynak Bağımlılığının Azaltılması: Ekonomik program, dış kaynak bağımlılığını azaltmaya yönelik önlemler içermeli ve ülke içi tasarrufları artırmaya odaklanmalıdır.
- Döviz Kuru Politikaları: Yerli üreticileri ithal girdiye yönlendiren döviz kuru politikalarından vazgeçilmelidir.
- Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele: Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmeli ve dürüst çalışan sanayiciler korunmalıdır.
- Vergilendirme Reformları: Arazi, finansal ve enflasyon rantları optimal düzeyde vergilendirilmelidir.
- İstihdamı Koruma Önlemleri: Sanayi sektöründe istihdam daralmasını önlemek için ilave önlemler alınmalıdır.
- Yatırım ve Üretim Odaklı Politika: Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat zincirini referans alan politikalar geliştirilmelidir.