GAMZE ESKİKÖY- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından Kemalpaşa’da Ramada Otel’de düzenlenen Bölgesel Üye Buluşmaları, bölgedeki sanayicilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Toplantı da Kemalpaşa Bölgesi'ndeki sanayicilerin sorunları görüşüldü.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Diren, toplantının açılış konuşmasında organize sanayi bölgelerinin sanayiye sağladığı katkılara değindi. Kemalpaşa OSB’nin 90’lı yıllardan bu yana sanayicilerle birlikte büyüyerek bugünkü güçlü yapısına ulaştığını belirten Diren, “Parselasyon çalışmalarımızın üç aşamalı planında sona gelmiş durumdayız. İlk iki etap tamamlanmış olup, sanayicilerimizin hizmetine sunulmuştur. Üçüncü etap ise tamamlanarak Sanayi Bakanlığı’na iletilmiştir. Bu kapsamda, üçüncü etapta 110 imar adasında, toplamda 587 imar parseli planlanmıştır. Bölgemizin toplam alanı 1.304 hektara ulaşmış olup, 1.378 parselden 583’ü üzerinde üretim faaliyetleri yürütülmektedir” dedi.

“Alt yapı çalışmaları için 225 Milyon TL harcandı”

Alt yapı çalışmalarının da hızla devam ettiğini Belirten Diren, “2023-2024 yıllarında yenilediğimiz doğalgaz, elektrik, atık su, içme suyu ve yağmur suyu alt yapılarının sathi kaplamaları yapılarak yollarımızın asfaltlama işlemlerine başlanacaktır. Bu çalışmalar için 2024 yılı itibarıyla toplam 225 milyon TL harcanmış olup, yıl sonuna kadar 55 milyon TL daha yatırım yapılması planlanmaktadır. 2025 yılına geldiğimizde ise, Sanayi Bakanlığı’ndan onaylanan 1,3 milyar TL’lik kredi ile yol ve altyapı çalışmalarımızı tamamlamayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.

“AB’den 1.5 milyar Euro fon sağladık”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da toplantıda sanayi sektörünün gelişimine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yorgancılar,  İzmir’de sivil toplum örgütleriyle sağlanan güçlü dayanışma sayesinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Kınık ve Torbalı’daki organize sanayi bölgelerinin genişletilmesi için yürütülen çalışmalardan bahseden Yorgancılar, İZQ ile girişimcilik merkezini kurduklarını ve modern fabrika projelerini ticaret odasıyla iş birliği içinde gerçekleştirdiklerini belirtti ve konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“ Momografi cihazları ile kadınlarımız için erken teşhise öncülük ettik.Dikili Jeotermal’i kurduk. İki ay içinde tamamı satıldı. Kınık’ta aromatik bitkiler, organize sanayi bölgelerinin büyümesi için çalışmalar yaptık. Ben ken kendi cebimden parayla iş yapmadım. Fonlar ile doğru kaynağı sağlayıp, insanları meslek sahibi yapmak için çaba sarf ettik. Avrupa Birliği’nden 1,5 milyar Euro fon sağladık. Aliağa, Kemalpaşa, Ödemiş, Bayındır, Buca gibi yerler başta olmak üzere toplamda 17’sinden 14’ünü EBSO kurdu. Gurur duyuyoruz” dedi.

“Ara eleman yok, aranan elaman vardır”

Ara eleman, gri eleman diyorlar bunlar yok aranan eleman vardır. Bu eğitimi verecek yerler meslek yüksekokullarıdır” diyen Yorgancılar, “Kavram Meslek Yüksekokulu var İzmir’de. Sanayici kaynakçı bulmakta çok zorlanıyor. Burada 8 kişi var bu sorunu çeken. Bu okul YÖK’e bağlı çalışıyor. Okulumuzla bu durumu konuştuk, kaynakçı eğitimi veriliyor burada. AB’den aldığımız para ile fırınlarla ilgili materyaller aldık, Karabağlar’daki bir okula koyduk, şu anda 5 bin 800’e yakın kişi mezun oldu. Oteller ve pastanelerde çalışıyorlar. Evde oturan bir kişinin sistemin içine girerek para kazanması hedefimiz var. Ben kendim almadım, AB’nin parası ile aldık. Milano ile ortak olduk, İzmirli işsizler kazandı” ifadelerinde bulundu.

“TOBB veri tabanında İzmir ikinci sırada”

Yorgancılar ayrıca, sanayi liderleri ve yeşil sanayi konusunda da açıklamalarda bulundu:

“Sanayinin liderleri programı açıklandı. TOBB veritabanında İzmir ikinci sırada. 363 ürünü en çok üreten İzmir, 346 üründe ikinciyiz, 349 ürünümüzde üçüncüyüz. Ekonominin dokusu çok geniş burada. Burada herhangi bir sektörün durgunluğa girmesi diğer üretimleri o kadar etkilemiyor. Bursa’da otomotivde bir durgunluk olursa sektör etkileniyor, burası öyle değil.

Sanayi 4.0’ı çıkardığımızda dünyada pandemi yoktu. Biz daha 3.0 bile değiliz ama o gün bu kitabı bastık. Uyumu sağlamayan kaybeder dedik. Kitap 5 bin tane basıldı, bütün ülkede istediler. Yeşil sanayi rehberini çıkardık, uyum sağlayamayan ihracat yapamayacak dedik. Karbon ayak izini hesaplamasını firmalar acilen yapmak zorundalar. Tarife dışı vergiler alacaklar. Köy enstitüleri ile ilgili bir kitap yazdık. 1930’lu yılların sonrasını hatırlayın. Almanya, Avusturya o günden bugüne meslek liseleri ile sanayide bir numaraya geldiler. Köy enstitüleri çalışıyor” diye konuştu.

Ender Yorgancılar, konuşmasının ardından Kemalpaşa’da ki sanayicilerin sorununa değindi.

"Ben ülkem için 1 yıl, 2 yıl zorda yaşarım"

Ekonomik olarak sanayicilerden gelen sorularını cevaplayan Yorgancılar, “Ben ülkem için 1 yıl, 2 yıl zorda yaşarım. Gerekirse para kazanmam. Para kazanmıyorum derseniz yarın burada oturacak yer bulamayız. Dışarıda insanların bu ülkede gözü var. Ukrayna konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan çok güzel yönetti. Aşağıda da bizi istiyorlar. Dolar belki 40 TL olacak, ihracatçı çok mutlu olacak. Bütün yurt içi fiyatları yukarı çıkacak. Savaş içerisinde ihracat veya ithalat yapamayacağız” dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY