Selçuk’ta 2024 Yılı Güz Turizm Şurası, USTUD (Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği) öncülüğünde, Selçuk Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Şuraya ilçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu ve birçok yerel turizm paydaşı katıldı. Ancak toplantının gündeminde sadece sürdürülebilir turizm konuları değil, Efes Selçuk Belediyesi’nin karşılaştığı ciddi bir tehdit de yer aldı.
Meryem Ana Otoparkı'nın geleceği tehlikede
Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, toplantıda Meryem Ana Otoparkı'nın ve Efes Alt Kapı’nın işletme haklarının Tarım Bakanlığı tarafından Efes Selçuk Belediyesi’nden alınma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. 1970’lerden beri işletme hakları belediyeye ait olan bu alanların kaybedilmesi durumunda, Selçuk Belediyesi’nin ekonomik yapısının büyük bir darbe alacağını vurgulayan Sengel, "Belediye gelirlerimizin yüzde 65'ini Meryem Ana Otoparkı ve girişinden elde ediyoruz. Eğer bu haklarımız elimizden alınırsa, Selçuk Belediyesi’nin bütçesi ciddi şekilde etkilenecek ve bu, belki de Selçuk’un varlığını tehdit edecek" dedi.
Bu durumda Selçuk Belediyesi'nin kapanma ihtimali doğarken, Sengel, bu durumun "Selçuk diye bir ilçe kalmayabilir" noktasına geldiğini belirtti. Ekonomik kaybın yanı sıra, bu durumun Selçuk halkının refahını da tehlikeye atacağına dikkat çekti.
Başkan Sengel, bu zorlu süreçte yerel paydaşların ortaklaşarak hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. "Bu değerlere her şeyiyle birlikte sahip çıkmak, ortaklaşmak ve Selçuk İttifakını kurmak zorundayız. Bu konuda desteklerinizi ve gönüldaşlığınızı bekliyoruz" diyerek, Selçuk halkına ve turizm paydaşlarına çağrıda bulundu.
Sürdürülebilir turizm vurgusu
Şuranın açılış konuşmasını yapan USTUD Kurucu Başkanı Adviye Bergamann, Selçuk’un kırsal turizmin yaygınlaşması amacıyla pilot destinasyon seçildiğini belirtti. Bergamann, “Selçuk’u dernek olarak pilot bölge seçtik. Bu ilçeyi seçmemizdeki sebep burayı çok sevmemiz ve yöneticilerini desteklememiz” ifadelerini kullandı.
İlçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar ise, turizm anlayışının pandemi ile birlikte değiştiğini, Selçuk’un Türkiye’de turizmin başladığı noktalar arasında olduğunu vurguladı.
USTUD Yönetim Kurulu Üyesi Seda Kutluk, sürdürülebilir turizmin önemine dikkat çekerek, “Ev sahibi toplumların refahını çok önemsiyoruz. Kırsal turizm açısından Selçuk’un büyük bir potansiyeli var” dedi.
Efes Selçuk, tarihsel ve kültürel değerleriyle öne çıkan bir destinasyon olmasının yanı sıra, sürdürülebilir turizm açısından da büyük fırsatlar sunuyor. Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk markasıyla kent paydaşlarının birlikte yürüttüğü tanıtım çalışmalarının önemine değinerek, "Bu çalışmaların düşük maliyetlerle olması mümkün değil. Ortaklaşmamız gereken bir durum var. Yerelin kalkınması, belediyelerin ve kamunun yerelden yönetimle mümkündür" şeklinde konuştu.