SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY / 70'in üzerinde katılımcının yer aldığı etkinlik, Efes Tarlası Yaşam Köyü'ndeki Toprak Okulu'nda gerçekleştirildi. Eğitimde, katılımcılar doğru bir şekilde budama yapabilmek için gereken teorik bilgileri öğrenmenin yanı sıra, pratik uygulama fırsatı da buldular.
Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner’den detaylı eğitim
Eğitimde, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner tarafından katılımcılara, meyve ağaçlarında doğru budama yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Katılımcılar, budama esaslarını, gençleştirme budamasını, yapısal budama stratejilerini ve bölgelere göre budama tekniklerini detaylı bir şekilde öğrendiler. Ayrıca, farklı türdeki bitkiler için uygun budama yöntemleri, budama aletlerinin seçimi ve kullanımı da ele alındı.
Yanlış budamanın tehlikeleri
Eğitimde, özellikle şehirdeki ağaçların yanlış budanması sonucu ciddi tehlikelerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi. Bu nedenle doğru budamanın, tarımsal üretim kadar, halk sağlığı açısından da büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, budamanın tarımsal üretimdeki önemine değinerek, “Ben 41 yıldır sahada çalışan bir Ziraat Mühendisiyim. Uzmanlık alanlarımdan birisi de budama. Budama gerçekten üzerinde durmamız gereken bir konu. Çünkü bu konunun bilindiği zannediliyor ama yeterince bilinmiyor. Yanlış uygulandığında, özellikle de şehir budamalarında yani kent içerisinde yer alan ağaçların yanlış budanması sonucu ağaçların devrilmesi suretiyle hayati tehlikeye yol açabilecek sonuçlar ortaya çıkıyor” dedi.
Eğitim içeriği ve uygulamalı deneyim
Pakkaner, eğitimde peyzaj bitkilerinin yanı sıra, zeytin, mandalin gibi meyve ağaçlarına yönelik kısa bir giriş yaparak, katılımcılara çalıların budanması hakkında da bilgiler sunduklarını belirtti. "İşte biz Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde verdiğimiz eğitimde, peyzaj bitkilerinin yanı sıra zeytin, mandalin gibi meyve ağaçlarına kısa bir giriş yapıp çalıların budanması hakkında da bilgi verdik" diye konuştu.
Eğitime katılanlar arasında yer alan Tuba Tosunoğlu, günlük hayatında daha sağlıklı bir şekilde budama yapabilmek için eğitime katıldığını belirterek, “Ben aslında öğretmenim. Babamın bahçesinde budama yapıyordum. Bu kurstan haberdar olunca bilinçli bir şekilde budama yapmak için katılmak istedim. Hocamız çok güzel ve detaylı bir şekilde anlatıyor. Uygulamalarla aldığımız eğitimi pekiştireceğimizi düşünüyorum” dedi.
Eğitimde, teoriyle birlikte uygulama yapabilme fırsatı bulan katılımcılardan Yusuf Gülerhepşen de eğitimin uygulanabilirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Uygulamalı eğitim gerçekten çok faydalı oldu. Öğrendiklerimizi hemen pratikte uygulayarak daha fazla pekiştirme fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.
Verimli üretim için eğitimler devam edecek
Eğitimin sonrasında katılımcılara, budama tekniklerinin tarımsal üretimdeki önemini anlamaları ve bu konuda daha fazla bilgi edinmeleri amacıyla çeşitli kaynaklar sunuldu. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde, bu tür eğitimlerin üreticilere yönelik olarak devam edeceği ve verimli üretim yapmak isteyenlere yönelik eğitim programlarının artarak süreceği belirtildi.