İZMİR HABERLERİ

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde tavuk pilavlı protesto: Hijyen yok, porsiyon az, çeşit yetersiz"

Ege Üniversitesi Hastanesi çalışanları, kötü yemek koşullarını protesto etti. Birlik Sağlık Sen, hastane yemekhanesi önünde tavuklu pilav ve ayran dağıtarak tepkilerini gösterdi.

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yemek firmasının verdiği kötü yemekleri protesto eden Birlik Sağlık Sen yetkililere seslenerek açıklama yaptı.  Sendika, Ege Üniversitesi Hastanesi ana yemekhanesi önünde sağlık çalışanlarına tavuklu pilav ve ayran dağıtarak, kötü yemek koşullarını protesto etti. Sağlık çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği protestoda, uzun yemek kuyruğu oluştu. 


"Çalışanlar bıkma noktasına geldi"


Ege Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları, yemek hizmetlerinin uzun zamandır kalitesiz, doyurucu olmaktan uzak ve hijyenik açıdan yetersiz olduğunu belirterek şikayetlerini dile getirdi. Birlik Sağlık Sen' adına Muhammed Danışkan’ın okuduğu açıklamada, hastane yemekhanesindeki sorunların yalnızca çeşit ve lezzetle sınırlı kalmadığı, sık sık yabancı maddelerin yemeklerden çıktığı ve porsiyonların çalışanların enerji ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu ifade edildi.
Danışkan açıklamada şu ifadeleri kullandı: 


"Çok uzun zamandır devam eden yemeklerin kalitesiz ve lezzetsiz olması, porsiyonlarının doyurucu olamayacak kadar az olması, maliyeti düşük( erişte, şehriye pilavı, makarna, patates gibi) menüleri sürekli peş peşe verilmesi, çeşitliliğin az olması, yemeklerin soğuk olması, özensiz görünmesi gibi sorunlar yetmez gibi içlerinden zaman zaman böcek, kurt, cam, plastik gibi yabancı cisimlerin çıkması gibi büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar çalışanlarımızı bıktırma noktasına getirmiştir.


Hastanemizde dış birim dediğimiz Göğüs hastalıkları, onkoloji fizik tedavi gibi birimlere ayrı yemekhane yapılmaması ve merkezi yemekhaneye gidip gelmenin 20-25 dk sürecek mesafede olması bu birimlere sağlanan servis ve ringlerinde kaldırılmasıyla da çalışanlar yemeğe gidecek zamanı bulamamaktadır. Bu çok yoğun ve eksik elemanla çalışan birimler içinde ayrı yemekhane ihtiyacı olmakta ve çalışanlar hakları olan yemeğe gidememektedir. Acil servise ait yemekhanesi merkeze uzak kalan birimlerde çalışanların yemek yemesiyle acil servis çalışanlarımız yemeksiz kalabilmektedir. Ayrıca acil servis yemekhanesinin yetersiz fiziki alanı nedeniyle elle yıkanan bulaşıklar hijyen açısında kaygı oluşturmaktadır. Ana yemekhane içinde havalandırma gibi sorunların olduğu duyumlarını alıyoruz."
"Çalışanların %93.7'si memnun değil" 


Sendika, çalışanların %93.7'sinin yemeklerden memnun olmadığını ortaya koyan bir anket gerçekleştirdi. Anketin sonuçlarını paylaşan Danışkan açıklamanın devamında şunları söyledi: 


"Birlik sağlık sen olarak sahadan gelen ve giderek yükselen şikayet ve memnuniyetsizliği kanıta dayalı olarak sunmak için geçtiğimiz 2 gün boyunca yemekhane önünde memnuniyet anketi yaptık. Bu anket çalışmasına göre; Çalışanlarımızın %93.7’si yemeklerden memnun değil.


Memnun olmayan çalışanlarımız %87’si yemeklerdeki porsiyon, çeşitlilik, hijyen, görünüş, sıcaklık gibi konularda yetersizliklerin olmasından, %81’i yemeklerde kullanılan besin ve ürünlerin kalitesiz olmasından, %56’sı yemekhane hijyeninin yetersizliğinden, %40 oranında çalışanımızda yemekhaneye ulaşımın zor olması ve yemek saatlerinin uygun olmamasında şikayetçi ve memnun olmadıklarını bildirmişler.


Ege Üniversitesi Hastanesinde yaşanan yemek sorunu için çözüm önerilerimiz buradan da tekrar iletiyoruz. Özelleştirme yerine kendi yemekhanemizde hizmet üretmeye geçmek kontrol ve kaliteyi iyileştirilmelidir. Eksik personel bahanenizi ayağınıza kadar yemek getiren personelleri kullanarak aşabilirsiniz. Mevcut şirketle sözleşme süresi bitene gerekli yaptırımlarınızı uygulamalıdır. Yemek listelerinin güncellenerek daha doyurucu ve daha kaliteli olması için gerekiyorsa maddi olarak yönetimin elini bu taşın altına sokmalıdır. Akşam yemek saatlerini 18-20 olarak revize edilmesi ve kahvaltılıklar çeşitlendirilmeli gece çorba ya da sandviç şekilde çalışanı daha fazla memnun edecek seçenekler sunulmalıdır. Uzak birimler için ayrı yemekhaneler bu sağlanamıyorsa da önceden verilen servis-ring hizmeti sağlanmalıdır. Yemekhanelerdeki hijyen sorunları da biran önce kontrol altına alınmalıdır."


"Yemekten böcek çıktığı bile oluyor"


Yemekhane ile çalıştıkları birim arasındaki mesafenin uzaklığına dikkat çeken bir sağlık çalışanı ise şöyle konuştu:
"Molalarımız 45 dakika. Bunun yaklaşık 25 dakikası yolda geçiyor. Bir de yemek kuyruğu bekleyince ucu ucuna, koştur koştur yemek yiyerek dönmek zorunda kalıyoruz. Birçok arkadaşlarım yemeklerle ilgili hijyen sorunları da yaşadılar. Yemekten  böcek  gibi şeyler çıktığı da oldu. Hatta fotoğraflarını çektik, başhekimliğe iletilmiş tutanaklar da var. Hem bir cevap verilemedi hem de aynı şirket ve aynı yemekler devam ediyor. 
Yemek miktarı yetersiz geliyor çoğu zaman ikinciyi almak zorunda kalıyoruz. Birçok arkadaşımız zaten yemeğe gelmiyor. Kendileri yemek getiriyor ya da dışarıdan yemek veriyorlar.

"Yemekhaneye gelmemeyi tercih ediyorum"

Hemşire olarak görev yapan başka bir sağlık çalışanı da hijyen eksikliğine dikkat çekerek "İnanılmaz mide yanması, reflü gibi şikayetler oluyor.  O yüzden gelmemeyi tercih ediyorum. Dışarıdan yiyorum ya da evden getiriyorum. Her gün dışarıdan yenmiyor sonuçta. Onun da bir ekonomik zorluğu var" dedi.