Son Mühür/Gamze Eskiköy- Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Genel kurulda 2024 yılına ait gelir-gider tablosu incelenirken, 41 milyon 925 bin TL gelir ve 42 milyon 39 bin TL gider kaydedildiği açıklandı. Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmediği belirtilen toplantıda, yönetim ve denetim kurulu üyeleri oybirliğiyle ibra edildi. 2025 yılı için belirlenen 60 milyon 250 bin TL’lik tahmini bütçe de oybirliğiyle kabul edildi.

eib toplantı

1 milyar 314 milyon dolar ihracat

2024 yılı ihracatçılar için kötü yıl olarak geçtiğini söyleyen Hayrettin Uçak, “Döviz kurunun arzu ettiğimiz seviyelerde olmaması, Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluğun devam etmesi, Amerika’nın seçim yılı olması, Savaş ve karışıklıkların dünyayı etkisi altına alması, İhracatımızı olumsuz etkileyen temel faktörler oldu. Buna rağmen yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatımızı hep birlikte 1 milyar 314 milyon dolara ulaştırmayı başardık. Türkiye genelinde de tarihimizde ilk defa yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı 6 milyar dolar barajını aştı” dedi.

hayrettin uçak-1

“Harcamalarda azaltma yoluna gittik”

Tasarruf tedbirleri kapsamında tasarruf tedbirleri aldıklarının altını çizen Uçak, “Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığımız tarafından Tasarruf Tedbirleri Genelgesi yayımlandı. Biz de 2024 ve 2025 yılındaki harcamalarımızı bu genelge doğrultusunda planlamak durumundayız. Bu sebeple harcamalarımızı bir miktar azaltma yoluna gittik. Buna rağmen üyelerimizin çıkarları doğrultusunda yurt içi ve yurtdışında çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik, ihracatçılarımızın sorunlarına çözüm bulmaya çalıştık” dedi.

“Asgari fiyat zorunluluğu kaldırılması lehimize oldu”

Uçak, “Mücadelemizin en güzel örneği; Geçtiğimiz günlerde lehimize sonuçlanan özel istek analizlerinin asgari fiyat zorunluluğunun kaldırılması oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yoğun görüşmelerimiz sonrasında tüm gıda ürünlerini yakından ilgilendiren ve ihracatçımıza ilave maliyet oluşturan özel laboratuvarların asgari fiyat uygulaması 27 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile son buldu.

Bunun yanı sıra; Rusya’ya yaptığımız ihracatta; Tarım Bakanlığımızla yaptığımız toplantılar, ikili görüşmeler ve çalışmalar sonrasında. Rusya Federasyonu, ülkemizden yapılan yaş meyve sebze ithalatında çeşitli kolaylıklar getirerek; 01.01.2025 tarihinden itibaren ürünlerin plastik mühür ile mühürlenmesi uygulaması sonlandırılmış ve 14.01.2025 tarihinden itibaren Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan son çıkış kontrolü kaldırılmıştır. Sorumlu danışman uygulamasını kaldırmak için çalışmalarımız devam etmekte. Domates salçası ve dondurulmuş patates ihracatındaki kısıtlamaları kaldırmak için, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte; Ticaret ve Tarım Bakanlıklarına ziyaretler gerçekleştirdik. Yoğun bir uğraş sonucunda bu kısıtlamaları da kaldırmayı başardık” ifadelerine yer verdi.

2024 faaliyetleri anlatıldı

2024 yılında gerçekleştiren faaliyetlerini açıklayan Uçak, “Bölgemizdeki ürünlerin kalıntı durumunu görmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi” çerçevesinde yaklaşık 600 numune alarak analizlerini gerçekleştirdik, bu kapsamda önümüzdeki aydan itibaren bölgelerde bilinçlendirme toplantılarına yoğunluk vereceğiz. Girişimciliğe yatkın gençlerin tarıma kazandırılmasına yönelik olarak 4 haftalık süreci kapsayan “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programını” ikinci kez gerçekleştirdik.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliği ile yürüttüğümüz mandarin, domates ve nar ürünlerinde meydana gelen kayıplarının nedenlerini belirleyerek, bunların azaltılması hedeflendiği “Gıda Kayıplarının Belirlenmesi ve Azaltılması Projesi” ‘ni tamamlayarak rapor haline getirdik. Yoğun girişimlerimiz sonucu “Interfresh Fuarı” ‘nın İzmir’de yapılmasına öncülük ettik ve 2024 yılında çok başarılı bir fuarı geride bırakarak İzmir’in ev sahipliğini gösterdik. 44 firmamızla yeni bir “URGE Projesi” başlattık, projenin ihtiyaç analizi ve eğitim süreçlerini geride bıraktık. Bu ayın sonunda ilk yurtdışı faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. Gıda Birlikleri ile birlikte yürüttüğümüz “Turquality Projesi” kapsamında, Amerika’daki başarılı etkinliklerimize, yenilerini ekledik” diyerek sözlerini noktaladı.

“Kısıtlama olacaksa ihracatçılara haber verilmesi gerekiyor”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan, Cihangir, “Kısıtlama olacaksa ihracatçılara haber verilmesi gerekiyor ‘tamam’ deniyor ama biz de limona olduğu gibi bir baktık kısıtlama geldi, bakanlık ile görüştük, çözüldü ve limondaki ihracat kısıtlaması kaldırıldı. Keşke bizimle istişare ederek bu kararı verseler. Çünkü karar ihracat durdurma/kısıtlama kararı veriliyor ama ihracatçı malı çoktan konteyner yüklemiş oluyor, TIR’lara yüklemiş oluyor. İnşallah bunu bizimle istişare ederek karara bağlarlar. Bakanlık ile görüşme halindeyiz” diye konuştu.

“Yok oluyoruz”

Bizler mamul imalatçıları market zincirlerine teklifler veriyoruz, teklifler kabul edilirse 2025 de teslim ettiğimiz ürünleri 2024 de üretiyoruz. Ciddi zararla uğruyoruz. Taahhütleri kapattığımızda zorluklar çekiyoruz. Daha güçlü bir elle bürokratik engelleri aşmanız için söylüyorum. Yok oluyoruz. Raflardan düşüyoruz. Size güç vermek için söylüyoruz. Kontrat, üretim, maliyet yapamıyoruz. Bu raflara girmek zor oldu, yıllarımızı verdik” dedi.

“Aynı gemi içindeyiz”

Başkan Uçak ise, “Aynı gemi içindeyiz. Malum kriz var. Yurt dışında da sıkıntı var. İnşallah bunu aşarız” diye yanıt verdi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY