EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ürper’in başkanlık ettiği seminerde, Ak Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Hakan Aygün, Araştırma Uluslararası Piyasalar Müdürü Uraz Çay ve Pazarlama Müdürü Toygar Bozkurt konuşmacı olarak yer aldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ürper, küresel ve ulusal ekonomi ile ilgili güncel veriler ışığında ekonomik görünümü değerlendirdi. Ürper, IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşların Türkiye ve dünya ekonomisine dair büyüme ve enflasyon beklentilerini paylaştı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklara değinerek ekonomik belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde dayanışma ve bilgi paylaşımının önemine vurgu yaptı.
Ürper, küresel ekonomik durumun karmaşık bir döngüden geçtiğini belirterek, IMF’nin son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel büyüme beklentisinin 2024 yılı için yüzde 3,2 olarak korunduğunu, 2025 yılı için ise bu tahminin yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye düştüğünü ifade etti. Küresel ekonominin istikrarlı, ancak zayıf kalacağı öngörüsünde bulunan Ürper, dünya genelinde Covid-19 pandemisi sonrası küresel enflasyonla mücadelede büyük bir mesafe kat edildiğini ancak bazı ülkelerde, özellikle Türkiye’de fiyat baskılarının devam ettiğini söyledi.
2026 yılı itibarıyla çift haneli enflasyon
Türkiye ekonomisine yönelik IMF ve OECD’nin büyüme tahminlerini de paylaşan Ürper, IMF’nin Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3, 2025 yılında ise yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördüğünü belirtti. Öte yandan, OECD’nin Türkiye için 2024 büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 3,5'e yükselttiğini, ancak 2025 büyüme tahmininin yüzde 3,1'den yüzde 2,6'ya düşürüldüğünü ifade etti. Ayrıca, OECD 2026 yılı için Türkiye ekonomisinde büyüme beklentisini yüzde 4 olarak belirledi. Türkiye’nin yıllık enflasyon oranının TÜİK tarafından açıklanan verilere göre yüzde 47,09, yurt içi üretici fiyatlarının ise yüzde 29,47 olduğu aktarıldı. OECD, 2024 yılında Türkiye’de tüketici fiyatlarının yıllık ortalama yüzde 58,3, 2025’te yüzde 30,7, 2026 yılında ise yüzde 17,2 artacağı tahmininde bulunuyor. Bu veriler ışığında, Ürper, Türkiye’de enflasyonun düşüşe geçse de 2026 yılı itibarıyla çift haneli enflasyon rakamlarıyla yaşamaya devam edileceğini vurguladı.
Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında
Ürper konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik istikrarı sağlamak, dış borcu azaltmak ve yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarında ilerlemek gerektiğine dikkat çekerek, 2025 yılında hem Türkiye hem de dünya ekonomisinde belirsizliklerin devam edeceğini belirtti. Uluslararası alanda enerji dönüşümü ve yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemelerin şekillendirici unsurlar olarak öne çıkacağını ifade eden Ürper, Türkiye için de makroekonomik istikrarın sağlanması ve dış borcun düşürülmesi gerektiğini söyledi. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve toplumsal dönüşümün oluşturduğu üçüz dönüşüm unsurlarına yönelik yatırımların daha fazla odaklanılması gerektiğini belirterek, bunların Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
Seminerde Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun başarısına da değinen Ürper, bilim ve bilginin ekonomi alanında rehberlik edici rolüne dikkat çekerek, EGİAD üyelerinin de bilime dayalı stratejilerle hareket ederek şirketlerini ve ülkeyi daha ileriye taşıması gerektiğini belirtti.
Toplantıda, ekonomik belirsizliklere rağmen güçlü ve dirençli bir iş dünyası oluşturulması için bilgi paylaşımının ve iş birliğinin önemine bir kez daha vurgu yapıldı. Seminerin, EGİAD’ın üyelerine ve temsil ettikleri şirketlere ekonomik gelişmeler hakkında yol gösterici olmaya devam edeceği ifade edildi.