GÜNDEM HABERLERİ

Ekim ayında en az 164 işçi çalışırken öldü: Çocuk işçi ölümünde artış

İSİG Meclisi Ekim ayı raporuna göre geçen ay 164, bu yılın ilk on ayında da 1540 işçi, öldü. Geçen ay iş cinayetlerinde ölen işçilerden ikisi 14, ikisi de 18 yaşından küçüktü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), Ekim ayı işçi ölümleri raporunu yayımladı. Rapora göre, yalnızca geçen ay içinde 164 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. 2023'ün ilk on ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısı ise 1.540 oldu. İş cinayetlerinin yaşandığı sektörler arasında en çok kayıp inşaat, sanayi, hizmet ve tarım iş kollarında gerçekleşti.


Raporda, inşaat ve yol sektöründe 49, sanayi sektöründe 46, hizmet sektöründe 39 ve tarım sektöründe 30 işçinin öldüğü belirtildi. İSİG Meclisi, ölümlerin ana sebebini güvencesiz çalışma koşulları, yetersiz iş güvenliği önlemleri ve sendikal örgütlenme eksikliği olarak gösterdi. Ölen işçilerden yalnızca 4'ünün sendika üyesi olduğu, 160 işçinin ise sendikasız çalıştığı kaydedildi.


Çocuk işçilerin ölümü endişe yarattı


Ekim ayında hayatını kaybeden işçiler arasında 14 yaş ve altında 2 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında ise 2 genç işçi bulunuyor. İş cinayetlerinde ölen işçilerin yaş aralığına bakıldığında, 18-29 yaş arasında 36, 30-49 yaş arasında 63, 50-64 yaş arasında 40, 65 yaş ve üzerinde ise 9 işçinin öldüğü bildirildi. Ayrıca, yaşı tespit edilemeyen 12 işçi de hayatını kaybetti.


İş cinayetlerinin bölgesel dağılımı


Türkiye'nin 47 ilinde ve yurtdışında dört ülkede iş cinayeti yaşandı. İstanbul, Ekim ayında 26 iş ölümü başı çekerken, Ankara’da 10, Sakarya’da 9 ve Manisa’da 8 işçi hayatını kaybetti. Yurtdışında ise ABD, Irak, İspanya ve Küba’da çalışan Türkiye menşeli işçiler yaşamını yitirdi.


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, iş kazalarının ve ölümlerin önlenebilmesi için iş güvenliği önlemlerinin artırılması, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.