ALPER TEMİZ - 2013 yılından başlayarak “Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi” adı altında Karaburun Yarımadası'nın 484 KM2 yüzölçümündeki karasal alanının yüzde 89'u ruhsat verilerek enerji santrallerine ayrılmıştı. Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş ise; Karaburun Hasseki – Sarpıncık köyleri bölgesinde bulunan 16 tribüne ilave olarak 324.373,74 alana 'yardımcı kaynak' adı altında Güneş Enerji Santrali (GES) kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuş ve 1/100.000 ölçekli planda mera alanı olarak belirlenen yer tercih edilmişti.

Ayvada hasat başladı, üreticisinin yüzünü güldürdü Ayvada hasat başladı, üreticisinin yüzünü güldürdü

I M G 20240606 W A0086

Sarpıncık ve Hassekili köylüler ise bu karara karşı "Firmanın bakanlığa sunduğu ÇED raporundan alınan bilgiler ile paneller en yakın yerleşim yeri olan Sarpıncık Köyü'ndeki konutlara 70 ila 173 metre mesafede, Hasseki Köyü'ndeki konutlaraysa 399–517 metre mesafede. Görüldüğü gibi kurulmak istenilen paneller adeta köyün içinde ve şu an kullanılan alanlar, mera alanlarındadır" diye tepki göstermiş ve İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün duyurusuyla Karaburun Yarımadası'nda yapılmak istenilen GES projelerinden Sarpıncık GES projesi için 6 Haziran günü saat 14:00'da Sarpıncık mahallesi muhtarlık binası ve önünde “Halkın Bilgilendirmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Karaburun Hasseki–Sarpıncık köyleri bölgesinde bulunan 13 adet RES tribününe ilave olarak yapılmak istenilen 'Yardımcı Kaynak Sarpıncık GES projesi' ÇED Halkın Bilgilendirme ve Katılım Toplantısı yaptırılmadı. Karaburun Kent Konseyi ve Paydaşları, Sarpıncık köy (mahalle) bölge halkı, Çevre Gönüllüleri ve Doğa Severlerin yoğun protestoları altında toplantı yapılmadan Bakanlık yetkilileri tarafından “Halk, projenin yapılmasına karşıdır, yoğun protestolar altında toplantı yapılamamıştır, alan terk edilmiştir” şeklinde tutanak tutuldu.

I M G 20240606 W A0084

"Sarpıncık ve Hasseki'de doğa kazandı"
Sarpıncık ve Hasseki köylüleri ise şunları ifade etti; "GES panelleri konulurken toprağın üst katmanı traşlanarak alınacak ve paneller için beton dökülecektir. Panellerin altında kalacak topraktaki tüm canlı yaşamı zaman içinde yok olacaktır. Yapılan yanlış uygulamalar ile oluşturulan RES ve GES projeleri ile Karaburun Yarımadası'nda tarım ve hayvancılık bitme durumuna gelmiştir. Karaburun Yarımadası'nın doğası, florası, faunası zarar görmektedir. Projenin uygulanması durumunda bölgede bitme aşamasında olan hayvancılık tamamen yok olacaktır. Bizler yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine tamamen karşı değiliz. Yanlış uygulamalar ile doğamıza daha fazla zarar verilmesine karşıyız. Yaşam alanlarımızı savunuyoruz. Bugün ise burada doğa kazandı."

I M G 20240606 W A0087

Muhabir: Alper Temiz