Dünya ekonomisi 2024'ün ağustos ayını uzun süre unutamayacak gibi görünüyor. 1987'de bu yana en büyük düşüşlerini ardı ardına yaşan Japon Nikkei endeksi güne yüzde 12'lik düşüşle başladı. ABD Nasdaq endeksinde düşüş şimdiden yüzde 6'ları bulmuş durumda. Borsa İstanbul'un da da yüzde 2-3'lük bir düşüşle açılmasını beklediklerini belirten A1 Capital İzmir Şube Müdürü Murat Bilen 'ekonomide resesyon beklentisi tüm dünyayı sarmış durumda. Dünyanın dört bir yanındaki borsalardan düşüşlere tanık oluyoruz. Borsa İstanbul için de düşüşle açılacağı belli, sonrasında devre kesiciler işleme sokulur mu? bekleyip göreceğiz. Neden bunlar yaşanıyor? Ekonomilerle ilgili veriler iyi gelmedi. İyimserlik havası vardı o kayboldu' hatırlatmasında bulundu.

Türkiye tam da olayların göbeğinde...

Tüm dünya İsrail'le İran arasındaki gerilime odaklanmış durumda. Lübnan'a seyahat etmeyin diye uyarılar yapılıyor. Türkiye tam da bu olayların ortasında. Ancak ilginç olan borsalardan para çıkışı olduğunda altına kaçması gerekir, ama bakıyoruz altının durumu da iyi değil. Petrole bakıyoruz, onda düşüş var. Kripto paraların kendi iç dinamikleri biraz daha farklıdır, onlarda da büyük düşüşler var. Böyle durumlarda insanlar parasına güvenli liman arar, ikinci televizyon şimdilik kalsın der, arabasını yenilemektan vazgeçer, gıda hisseleri hariç her sektör bu tablodan olumsuz etkilenebilir' mesajı verdi. Borsa İstanbul beklendiği gibi açılışta BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 6'yı aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi.

Carry trade işlemlerinde dalgalanma var...

Yaşanan krizi değerlendiren Mahfi Eğilmez, 'savaş gerginlikleri, ABD ekonomisinde resesyon sinyalleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın sıkıntıları derken üstüne Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizi 0,10'dan 0,25'e yükseltmesiyle carry trade işlemlerinde ortaya çıkan dalgalanma, ABD başta olmak üzere piyasalarda ciddi bir dalgalanmaya yol açtı' ifadelerine yer verdi.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı