EKONOMİ HABERLERİ

Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş: Trump’ın seçilmesinin dünya borsalarına kısa vadede olumlu katkı sağlamayacağı açık!

Son bir ayda 11 bin 200'lerden 8 bin 600'lara kadar düşen Borsa İstanbul, Donald Trump'un ABD Başkanı seçildiğinin netleştiği dakikalarda uzun süredir hasret kaldığı bir artışa sahne olmuştu. Yükselişte Trump'ın zaferi ne kadar etkili oldu sorusuna cevap vermek için erken olduğuna işaret eden ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, 'söz konusu yükselişin sadece bir günlük bir yükseliş olduğunu göz önünde tutmak gerekir' hatırlatmasında bulundu.

Donald Trump'ın zaferinin netleştiği anlarda Borsa İstanbul'da yaşanan yükseliş trendi yerine durgunluğa bıraktı. Son bir yılda sadece yüzde 12.60 oranında getirisi olan BIST 100 endeksi faiz ve altına göre yatırımcısını üzen bir performans ortaya koydu.

Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş'a göre 'Trump’ın seçilmesinin dünya borsalarına en azından kısa vadede olumlu katkı sağlamayacağı açık'. Toptaş,  'genel olarak, Trump’ın bir tür “deli-dolu” olarak nitelendirilebilecek liderlik stili belirsizlikten hoşlanmayan borsalara iyi gelmeyecektir' hatırlatmasında bulundu.

Sadece bir günlük yükseliş...

'ABD seçimlerinin ertesi gününde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki yükselişin Trump’ın tarihi seçim galibiyeti ile ilişkili olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdiğine işaret eden Ayhan Bülent Toptaş, 'söz konusu seçim dünya gündemine uzun süredir domine eden bir olay olduğu için böyle bir sorunun gündeme gelmesi normal karşılanabilir.

Bununla birlikte, öncelikle, söz konusu yükselişin sadece bir günlük bir yükseliş olduğunu göz önünde tutmak gerekir. İkinci olarak, borsanın son aylarda nasıl bir seyir izlediğine ve bu seyirde hangi faktörlerin etkili olduğuna bakmak gerekir' hatırlatmasında bulundu.

En önemli faktör faiz...

'BIST 100 endeksini etkileyen en önemli faktörün faiz olduğu söylenebilir' diyen Ayhan Bülent Toptaş, 'söz konusu endeks TCMB’nin politika faizini düşürmeye başladığı 2021 Eylül ayından olarak düzenli olarak yükselişe geçmişti. Bu gelişme karşısında yatırımcılar İMKB’yi daha cazip bulmuşlar ve bu borsaya yönlenmişlerdi. Borsadaki yükseliş Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni bir ekonomik programa geçiş sonrasında faizlerin aşamalı olarak yüzde 50’ye kadar çıkarılması sonucu durdu.

Banka faizlerinin daha cazip hale gelmesi yatırımcıların yönlerini borsadan bankalara çevirmesine yol açtı. Diğer yandan, yüksek faiz firmaların mali dengeleri üzerinde baskı yarattığı için reel sektörün karlılığını zorlamaya başladı. Bu da kar beklentisi ile satın alınan hisse senetlerinin cazibesini azalttı'  diye konuştu.

Kredi notumuz artıyor ama...

Ayhan Bülent Toptaş, 'ayrıca, her ne kadar kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’ye verdikleri notları artırsalar da bu notlar sınıfı geçmek için yeterli düzeyde değil. Söz konusu kredi kuruluşlarına göre Türkiye hala yatırım yapmak için cazip bir ülke değil. Bu da İMKB’ye yabancıların ilgi göstermesine engel teşkil ediyor' mesajı verdi.

Trump 2.0 yönetim tarzı ne getirir?

'Genel olarak, Trump’ın bir tür “deli-dolu” olarak nitelendirilebilecek liderlik stili belirsizlikten hoşlanmayan borsalara iyi gelmeyecektir' hatırlatmasında bulunan Toptaş, 'halen, Trump 2.0 yönetim tarzından bahsediliyor ama bunun içi henüz dolmuş değil. ABD’nin hem içerde hem de dışarda önemli bazı politika değişikliklerine gideceği kesin ama bunların nasıl şekilleneceği ve nasıl tepki göreceği kesin değil.

Ayrıca Trump, görevi ocak ayı sonuna doğru devir alacak. Bu durum, nereden bakılırsa bakılsın önümüzdeki altı ay içinde dünyada belirsizliklerin artacağını gösteriyor. Borsaları etkileyen başka faktörler de var tabii ama Trump’ın seçilmesinin dünya borsalarına en azından kısa vadede olumlu katkı sağlamayacağı açık' diye konuştu.