EKONOMİ HABERLERİ

Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş: Türkiye aynı anda hem zayıflamak istiyor hem makarna ve pilav yemeye devam ediyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı Orta Vadeli Plan'ın çok ümit vermediğine işaret eden ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, 'Türkiye aynı anda hem zayıflamak istiyor ama pilav ve makarna yemekten de vazgeçmiyor' diyerek hem enflasyonu düşürüp hem de yüzde 4, 4.5 veya 5'lik büyüme ihtimalinin çok zor olduğuna dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki ekonomi yönetiminin hedefleri Orta Vadeli Program'da madde madde sıralandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı programın piyasada istenen güven ortamını sağlamadığına işaret eden ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, 'OVP geleceğe dönük cesaret vermedi. Durgunluk söylentileri, iflas ve konkordato haberleri şirketlerin zor durumda olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde daralma nedeniyle işten çıkartmaları daha çok duyabiliriz. Enflasyonla mücadelenin acı reçetesini daha çok hissedeceğimiz bir dönem bizi bekliyor olabilir' hatırlatmasında bulundu. 

Yüksek faiz cazip geliyor...

TL'ye uygulanan faizin şu an cazip geldiğine dikkat çeken Ayhan Bülent Toptaş, 'Borsa İstanbul'da küçük yatırımcı küçük bir hapşırmadan bile etkilenebiliyor. OVP'de hem enflasyonu düşürme hedefi var hem de yüzde 4, 4.5 hatta 5'e varan büyüme hedefi var. Türkiye aynı anda hem gaza hem frene basmak istiyor. Ya da başka bir deyişle bir yandan zayıflamak istiyor ama diğer yandan makarna ve pilavdan vazgeçemiyor. Siyasetin gerginlik üzerinden gitmesi de süreci olumsuz etkiliyor' vurgusunda bulundu.

AK Parti'nin ilk dönemindeki hava yok...

Türkiye'nin OVP'deki hedefleri AK Parti'nin ilk yıllarında tutturduğuna işaret eden Toptaş, 'o dönemde enflasyon yüzde 4-5 civarına düşmüşken büyüme oranı da yüzde 5'i aşabilmişti. Ancak o dönemde Merkez Bankası'nda istikrarlı bir yönetim vardı. Kimse Merkez Bankası başkanını sık sık değiştirme ihtiyacı duymuyordu. Bugün ne yazık ki çok büyük bir iyileşmeyi görebilme şansımız yok' diye konuştu.

Türkiye bu yükü nasıl taşısın?..

2001'de 3 milyon olan memur sayısının 5 milyona, emekli sayısı 15 milyona, öğrenci sayısı 20 milyona çıkmış durumda diyen Ayhan Bülent Toptaş, 'bu yükü taşıyabilmemiz için kaynak bulmamız gerek. Bizim kısa vadede refah artışı sağlamamız çok zor. Evdeki gümüşleri satarak bir yere kadar refahınızı korursunuz ama ya sonra? Tıpkı 90'lardaki gibi yüzde 25-30 bandında enflasyonla yaşamaya alışmaımız gerekebilir' uyarısında bulundu.