Son Mühür - Ayşegül Koç / EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, Son Mühür TV’de katıldığı Sıcak Bakış programında, İzmir’de yıllardır gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Sanayi ve Ticaret Müzesi fikrini, bir kez daha güçlü bir şekilde dile getirdi. “Meslek Lisesinden Sanayiye” kitabı tanıtımı ve sergi açılışında da konuyu gündeme getirdiğini söyleyen Olgunsoy, sanayinin kalbi olmuş bir şehirde böyle bir müzenin hala bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. 

“Bu bizim ayıbımız”

İzmir’de bir sanayi müzesi eksikliği olduğunu söyleyen Olgunsoy; "Tarihi boyunca bir liman kenti olan İzmir'de hala bir sanayi müzesi olmamasına inanamıyorum. Bu bizim ayıbımız” dedi. Olgunsoy; “Meslek Lisesinden Sanayiye’ kitabının sergisinin yapıldığı gün bizim sanayi odamızın meclis üyeleri vardı. 

Sergi salonu doldurdular, Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener, Sanayi Odası Başkanımız Ender Yorgancılar da vardılar ve bu açılışla ilgili bana bir konuşma verildi. Konuşmanın belirli bir bölümünden sonra kitap kendini tanıtıyor zaten sergide dedikten sonra konuyu değiştirerek Sanayi ve Ticaret Müzesi düşüncemi dile getirdim. Hazır meclis üyeleri varken iki başkanı da bulmuşken dedim ki bu kadar meclis üyesi şahitliğinde sizden bir söz istiyorum. Ticaret ve Sanayi Müzesi’ni biz İzmir'e kazandıralım çünkü bana göre bu bizim ayıbımız. İzmir'in ayıbı. Ankara’da var, İstanbul’da var, Bursa’da üç tane var. 

Sivas’ta bile sanayi teknoloji müzeleri var ama İzmir’de yok. Ticaret odamızın içinde küçük bir müze şeklinde var ama İzmir daha büyüğünü hak ediyor. Bu konuda İzmir kamuoyunda kimler destek olmak istiyorsa bu fikir çerçevesinde hepsini birlikte toparlayıp bir müze yapabiliriz. Başkanlar orada söz verdi. Ama konu ‘Yer nasıl bulacağıza?’ geldi. Yerle ilgili de bir fikir söylemem gerekti. ‘Elektrik fabrikası alanı olabilir mi?’ diye sordum” dedi. 

“Turizm sektörüne hizmet edecek bir alan oluşturulabilir”

Fabrikanın geçmişten bu yana gündemde olduğunu da belirten Olgunsoy; “Bu arada 99 yaşında bir binadan bahsediyoruz. Elektrik fabrikamız yerel yönetim tarafından ilk kullanıldığında ESHOT’a geçiyor. ESHOT, orada uzun süre kalıyor. Yerel yönetim bunu yanılmıyorsam üç kez olacak çeşitli yıl aralıklarında almaya çalışmış, bunu talep etmiş ama olmamış. Akabinde de Özelleştirme İdaresi bunu satışa çıkarmış. Belediyemiz ona da girmiş ihalesine fakat yine olmamış. Dolayısıyla maalesef bu belediye tarafından bir anlamda alınamamış. 

O zaman biz sivil toplum örgütleri, yarı sivil toplum örgütleri olarak buranın böyle bir müze olması için Ticaret ve Sanayi Müzesi olması için bir birliktelik kurarsak, bunu desteklersek buranın bize verilmesi konusunda herhalde daha güçlü oluruz diye düşünmekteyim. Tabii bir de liman arkası projesi var. Aynı zamanda bu sit biliyorsunuz, sit olarak da tespit edilmiş bir bina. Kültür Varlığı Liman Arkası Projesi var. Tekel Fabrikası sanat fabrikası oldu. Ondan sonra geliyorsunuz Devlet Demir Yolları’nın orasında da bir müze meydana getirmeniz mümkün. Oradan geliyorsunuz Havagazı Fabrikası’na. 

Tabii bu arada Tariş’i atlamamak lazım. Arada bir bölümde olabilir. Çünkü İzmir için önemli bir kurumdur. Sonra elektrik fabrikası geliyor. Bizde kruvaziyer turizmde kimi nereye gezdireceğiz diyoruz, turisti gezdirmekle ilgili sıkıntı çekiyoruz. Alın size bir ekosistem. Turizm sektörüne hizmet edebilecek bir ekosistem meydana geliyor. Bunun içinde de tamamlayıcı bizim bu müzemiz olabilir, rahatlıkla olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu. 

Enver Olgunsoy-2“İzmir kamuoyundan destek bekliyorum”

“Tüm İzmir bileşenlerine sesleniyorum” diyen Olgunsoy; “Bize bu yer tahsis edilebilir ve biz burada bu müzeyi yapabiliriz fikrine sahibim. O nedenle bütün İzmir bileşenlerinden, STK'lardan hepsinden destek istiyorum. Bu desteği bulabilirsek ben karşı çıkılacağını sanmıyorum. Bu arada oranın müze olması fikri ilk kez 2007 yıllarında hatta Ender Yorgancılar’ın da içinde olduğu bir heyetle ortaya çıktı ve bir çalışma yaptık. 

Bu çalışmada bütün fabrikalarımıza mektup gönderildi. Dendi ki böyle bir sanayi müzesi yapacağız. O nedenle hurdaya vermeyin. Eski makinalarınızı, alet edevatınızı saklayınız. Biz bunları sizden alacağız. Bunun üzerine epey bir malzeme de geldi. Bunları yanılmıyorsam 500 metrekare kapalı alanda topladık. Bir süre durdu, başarısız olduk orada. Yani bunu başaramadık kaynak bulamadık diyeyim, yer bulamadık. Şu anda birtakım malzemelerimiz var, bunu söyleyebilirim. 2012 yıllarında yine Ender Başkan’ın başkan olduğu bir dönemde böyle bir müze için tekrar harekete geçildi ve buradaki yol bulma, yabancı kaynak bulma şeklinde yürüdü. 

Öyle yürüdüğü için yabancı kaynak bulunamayınca bizim iç dinamiklerimizi harekete geçirelim şeklinde bir çalışma olmadı. Halbuki iç dinamiklerimizi bugünkü gibi harekete geçirebilsek. Bence dışarıdan bir destek aramaya gerek kalmayacaktı. Bir proje yapalım, AB projesi gibi bunu halledelim gibi bir düşünce içinde olunduğu için maalesef o zaman da olmadı. Sonuç olarak bu talep üçüncü oluyor. Üçüncü defa da halledelim diye düşünüyorum ve dediğim gibi bütün İzmir kamuoyundan destek bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ayşegül Koç