Erdoğan, Genel Kurul’un ülkeler ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi. Bu konuşma, uluslararası gündemde Filistin meselesine yönelik çağrılarının önemini vurguladı.

Uzun mücadeleler neticesinde dost ve kardeş Filistin’in temsilcisini üye ülkeler arasında hak ettiği yerde görmekten duydukları memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Atılan bu tarihi adımın, Filistin'in Birleşmiş Milletler üyeliğine giden yolda artık son dönemeç olmasını temenni ediyorum. Filistin'i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin milyonlarca insanın hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası barışı ve güvenliği korumak amacıyla kurulduğunu hatırlattı

"Dünya beşten büyüktür"

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin kuruluşuyla birlikte küresel istikrara, huzura ve adalete dair beklentilerin yeniden yeşerdiğini, barış umutlarının yeniden filizlendiğini dile getirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Ancak üzülerek görüyoruz ki son yıllarda Birleşmiş Milletler kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor. Giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor. 'Dünya Beşten Büyüktür' şiarının temsil ettiği değerlere, bugünlerde daha çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğin sadece beş ülkenin insafına bırakılmayacak kadar önemli olduğunu vurguladı. Bu durumun en dramatik örneği olarak, Gazze'de 353 gündür süren katliamı gösterdi ve 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında 41 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Erdoğan, çoğu çocuk ve kadın olan bu kayıpların acımasızca gerçekleştiğinin altını çizerken, kaybolan 10 binden fazla Gazzeli’nin akıbetinin bilinmediğini, 100 bine yakın insanın da yaralandığını ve sakat kaldığını ifade etti. Ayrıca, zor koşullar altında görev yapan 172 gazetecinin de öldürüldüğünü hatırlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti paylaşımı

Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki temaslarını sürdürürken resmi X hesabından bir gönderi paylaştı.

Paylaştığı gönderide Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) değinen Erdoğan, uluslararası toplumu KKTC'yi tanımaya davet etti.

Erdoğan ayrıca bölgeye yaşanan sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ve artık iki ayrı devlet ve iki ayrı halkın yaşadığı Ada'da barışın hüküm sürmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan yaptığı paylaşımda " Uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya; diplomatik, siyasi, ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum. Türkiye, enerji ve çevre başta olmak üzere her konuda yapıcı iş birliğine hazırdır. Komşularımızdan da aynı yaklaşımı bekliyoruz. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olan Türkiye’nin anahtar rolü yadsınamaz. Kıbrıs Adası’nın kuzeyi ve batısında, ilan edilmiş kıta sahanlığında Türkiye’nin, Ada’nın tümünün etrafında ise Kıbrıs Türklerinin hakları vardır.  Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden 50 yıl, Rumların ortaklık devletini gasbetmesi sonucunda Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının üzerinden ise 61 yıl geçti. O günden bugüne kadar Ada’da barış ve sükûnet hâkim oldu. Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm getirilmesi için samimi irade ortaya koyan taraf, daima Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’ydi. Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi