Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş.'nin sahibi ünlü oyuncu Erkan Petekkaya tarafından Karaburun Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii'nde, 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde planlanan Karaburun DGES ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi için hazırlanan ÇED Raporu, 3 Eylül'de Küçükbahçe Kahvesi önünde halkın görüşüne sunulacak.

Petekkaya

DGES projesinin ÇED süreci 19 Şubat 2024 tarihinde başlamıştı. Karaburun Yerel Fok Komitesi, Yarımada’da çeşitli alanlarda uzmanların görüşlerini alarak bir değerlendirme ve itiraz raporu hazırladı ve bu rapor ilgili birimlerle paylaşıldı. Ayrıca, Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar toplandı ve bu imzalar ilgili birimlere iletildi.

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada, “15 Mart 2019 tarihinde ilan edilen Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında son 5 yılda 18 yatırım projesi için ÇED süreci başlamıştır. Yarımada’da, Küçükbahçe sınırları içerisinde kurulması planlanan DGES Projesi de bu projelerden biridir ve 3 Eylül 2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacaktır. Proje alanının, Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alması, çevresinde yerleşim yerlerinin bulunması ve tahsisli mera ve tarım alanlarının proje alanına dahil olması gibi birçok olumsuz etken mevcuttur. Proje alanı, uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmış türlerin yaşadığı bir bölgede yer almaktadır. ÇED Raporu’nda halkın görüşüne hangi bilgilerin sunulacağı merak edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

İtirazlar dikkate alınmıyor

Proje ÇED raporunda, ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilirken, Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre Natura 2000 koruma alanlarında ve habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin yapılmaması gerektiği vurgulanmasına rağmen, projeye yerel düzeyde yapılan itirazların göz ardı edilerek, projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edildiği belirtildi. Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmalarının henüz tamamlandığı ve bölgenin yönetim planının henüz hazırlanmadığı da ifade edildi. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunması sebebiyle, Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına dair Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşlerin mevcut olduğuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahrip edilmesine izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir” denildi.

Tarım alanları ve su kaynakları tehlikede

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise yaptığı açıklamada, "Küçükbahçe Mahallesi sınırları içinde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi alanında önerilen Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projeleri bölgemizde hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri bitirme noktasına getirecektir. Yeni önerilen ve ÇED aşamasında olan GES ve RES projeleri, Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve narenciye ağaçları; kısacası tarım alanları ve su kaynakları, GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Bu projelerin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz ve bu kararlılığımızı topladığımız imzalarla ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve projenin iptal edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR