GÜNDEM HABERLERİ

Esad destekçileri, İçişleri Bakanlığı'nın 14 personelini öldürdü!

Suriye'de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ), devrik Devlet Başkanı Beşar Esad'ın destekçileri tarafından pusuya düşürüldüğü bildirilen İçişleri Bakanlığı'nın 14 çalışanının öldürülmesinin ardından gece boyunca sokağa çıkma yasağı getirdi.

Tartus, Humus ve başkent Şam dahil birçok şehirde düzenlenen protestolar sırasında çatışmalar yaşandı. Suriye'nin yeni İçişleri Bakanı Muhammed Abdül Rahman, devrik Devlet Başkanı Beşar Esad'ın destekçileri tarafından 14 İçişleri Bakanlığı personelinin öldürüldüğünü duyurdu. Salı günü Hama’da, Beşar Esad döneminde görev yapan üç Alevi hakim ve bir subayın öldürülmesine tepki olarak çarşamba günü Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye'de eylemler gerçekleştirildi. Devlet medyasına göre, Humus'taki gösterilere azınlık Alevi ve Şii Müslüman topluluklarının üyeleri öncülük etti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), HTŞ'nin protestocuları dağıtmak amacıyla bazı noktalarda ateş açtığını ve en az bir kişinin hayatını kaybettiği, beş kişinin de yaralandığını bildirdi. Bu olaylar, Esad'ın iki hafta önce görevden alınmasından sonra ülkede yaşanan en şiddetli ve geniş çaplı huzursuzluk olarak kaydediliyor. Rahman, ülkenin güvenliğini "baltalamaya" ya da vatandaşların hayatını tehlikeye atmaya cüret eden herkesle sert bir şekilde mücadele edeceklerini belirtti. Alevilerin düzenlediği protestoların, kısmen bir Alevi türbesinin yakıldığını gösteren çevrimiçi bir videodan kaynaklandığı anlaşılıyor. Ancak yetkililer, videonun eski olduğunu ve yeni bir olay yaşanmadığını iddia ediyor. Bazı protestocular, eski Suriye ordusuna mensup olup HTŞ tarafından hapsedilen askerlerin serbest bırakılmasını talep etti. HTŞ, protestoların ardından yerel saatle akşam 6'dan sabah 8'e (TSİ 8-10) kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Devlet medyasında, sokağa çıkma yasağının sadece bir gece süreceği, ancak şiddetin devam etmesi durumunda yenilenebileceği belirtildi. Suriye'deki Alevi azınlığın yoğun olduğu Tartus gibi diğer bölgelerde de küçük çaplı gösteriler yapıldı, ancak bu gösteriler daha az şiddetli oldu.

Esad rejiminin çöküşü sonrası Aleviler

Suriye'de Beşar Esad'ın düşüşü sonrası her gün başkent Şam'daki Emevi Meydanı'nda binlerce kişi kutlamalar yaparken, birçok Suriyeli Alevi, ülkelerinin geleceği konusunda endişeli ve tedirgin. 8 Aralık'ta İdlib'den bir yıldırım operasyonu başlatan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından Esad Rusya'ya kaçtı ve 13 yılı aşkın süredir devam eden acımasız iç savaş sona erdi. Kutlamalar devam etse de herkesin durumu aynı değil. El Kaide'nin eski bir kolu olan HTŞ, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Grup, 2016 yılında El Kaide ile bağlantılarını kopardığını duyursa da, "dine hakaret" ve "zina" gibi suçlardan infazlar da dahil olmak üzere insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamalar sürüyor. Suriye, sayısız medeniyetin merkezi olarak büyük bir çeşitlilik barındırıyor; HTŞ'nin kurduğu hükümet ise tamamen Sünni üyelerden oluşuyor. Suriye'nin 24 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Sünniler oluştururken, Kürtler, Hıristiyanlar ve Dürzilerin de yaşadığı unutulmamalıdır. Alevilerin nüfusu ise yüzde 10-13 arasında değişiyor. Beşar Esad ve babası eski Devlet Başkanı Hafız Esad, Lazkiye kökenli Alevilerdir ve Esad ailesinin iktidara geldiği 1970'lerden beri ordu ve hükümetteki üst düzey pozisyonlara Alevilerin getirildiği biliniyor.