Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından, İsrail ile Esed rejimi arasındaki gizli işbirliğini açığa çıkaran belgeler gün yüzüne çıktı.

İş birliğini gösteren belgeler var

Esed ailesinin iktidarının sona ermesinin ardından, İsrail istihbaratı ile Suriye rejimi arasında gizli bir iletişim kanalı bulunduğunu ortaya koyan belgeler gün yüzüne çıktı. "Çok gizli" olarak nitelendirilen bu belgeler, 1980 yılında Suudi Araştırma ve Yayın Şirketi tarafından Londra'da kurulan ve o tarihten bu yana haftalık olarak Londra'dan yayın yapan El-Mecelle Dergisi'nde yayımlandı.

''Mesajlaşma mekanizması''

İsrail ile Suriye arasındaki işbirliği mekanizmasını ortaya koyan belgeler, "Musa" kod adlı bir İsrail ajanının Suriye askeri liderlerine ilettiği mesajları içeriyor. Bu mesajların, Suriye İstihbarat Şefi tarafından Ulusal Güvenlik Ofisi'ne aktarıldığı belirtiliyor. Belgelerde dikkat çeken en önemli detay ise, "Suriye ordusu ile İsrail arasında Rusya'nın himayesinde bir mesajlaşma mekanizmasının" bulunduğu.

Örtülü iş birliği

Belgeler, İsrail'in Suriye ordusunun Hizbullah ve İran ile olan işbirliğini yakından takip ettiğini ve bu faaliyetlerin sürmesi halinde "benzeri görülmemiş bir bedel ödeyeceği" uyarısını içeriyor. Ayrıca, İsrail'in Suriye'ye karşı bir askeri harekat başlatma niyetinde olmadığı da ifade ediliyor. 2022 yılı boyunca İsrail'in, İran ve Hizbullah'a ait olduğu belirtilen çeşitli hedeflere düzenlediği saldırılarda mühimmat depoları, askeri üsler ve hava savunma sistemlerini hedef aldığı kaydediliyor. Belgeler, Esed rejiminin uzun süredir kendisini İsrail karşıtı bir "direniş lideri" olarak tanıttığı halde, İsrail ile gizli bir işbirliği içinde olabileceğini öne sürüyor.

Esad uyarılmış

Yazışmalar, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki faaliyetleri ile Esed rejimi üzerindeki etkisine dair önemli ipuçları sunarken, İsrail'in bu işbirliğini Suriye ordusunun aleyhine ve İran'ın lehine bir tehdit olarak değerlendirdiği görülüyor. Belgelerde, İran ve Hizbullah'ın, İran'dan Suriye ve Lübnan'a silah taşımak için kullandığı bazı bölgeler ve komuta merkezlerinin hedef alındığına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Ayrıca, İsrail'in şu uyarıları dikkat çekiyor: "Siz İranlılara, Suriye ordusuna ait uçaklarla silah taşınmasında yardım ettiğiniz sürece buna karşı harekete geçmek zorunda kalacağız.", "Suriye ordusuna zarar vermek istemiyoruz, ancak Hizbullah ve İran'a silah sevkiyatına izin vermeyi sürdürürseniz buna kayıtsız kalamayız." ve "Hizbullah ile işbirliği Suriye ordusuna zarar verir, bunun bedelini ödersiniz."

Ajan takip etmiş

"Musa" kod adlı İsrail ajanından Suriye Ulusal Güvenlik Ofisine gönderilen "9 Haziran 2022" tarihli belgede şu ifadeler dikkati çekiyor: "Son iki hafta içinde İran'dan gelen sekiz uçağın Humeymim Havalimanı'na indiğini biliyoruz. Bunların arasında "Iran Air" şirketine ait 4 İran uçağı ve 4 Ilyushin 26 uçağı bulunuyor. İran eksenini güçlendirmek çabalarının ardından Suriye'deki 29. Tugay'a ait Ilyushin 76 uçağıyla Kudüs Gücü ve Hizbullah gruplarına da silah aktarıldığını bildiğimizi vurgulamak istiyorum. Hava Kuvvetleri ve askeri güvenlik güçleri tarafından Lazkiye'den Katife bölgesindeki depolara sevk edildiğini fark ettik. Bu nakliye operasyonları İranlılarla sizin aranızdaki işbirliği ve Rusların sorumluluğunda olan Humeymim Havalimanı kullanılarak gerçekleştiriliyor."

''Zarar görmesini istemeyiz''

"Son haftalarda, 75. Karadan Havaya Füze Tugayı unsurlarının, Hizbullah'a hava savunma alanında yeniden yardım sağladığını açık bir şekilde gördük. Bu işbirliğini sürdürmenin bize güçlü bir karşılık vermekten başka seçenek bırakmadığını söyleyerek sizleri uyarıyoruz." ifadesine yer verilen 11 Haziran 2022 tarihli belgede ise bunların Hizbullah'a hizmet ettiği, Suriye'nin ise bundan hiçbir fayda temin etmediği öne sürülüyor. Belgede, "Bilakis, bedelini ödeyen ve tüm sorumluluğu üzerine alan sizler oluyorsunuz. Bu işbirliğini sınırlandırabilir ve Suriye mevzilerinin zarar görmesini önleyebilirsiniz, bu konuda derhal harekete geçmenizi bekliyoruz." deniliyor.

Kaynak: Haber Merkezi