Son Mühür/Merve Turan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 22 ay sonra politika faizinde 2,5 puanlık bir indirime giderek faiz oranını yüzde 50'den yüzde 47,5'e çekti. Bu karar, ekonomi uzmanları tarafından 2023 yılı Haziran ayında uygulamaya konulan yeni ekonomik modelin ilk somut meyvesi olarak değerlendiriliyor.

Ekonomik iyileşme ve dezenflasyon beklentisi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını, Türk halkının son yıllarda yaşadığı ekonomik zorlukların azalacağının sinyali olarak nitelendiriyor. Eskinazi, TCMB’den 2025 yılı itibariyle enflasyon hedefi olan yüzde 21 seviyesine ulaşılacak şekilde faiz indirimlerinin devam etmesini beklediklerini belirtti.

Ekonomik ayrışma ve zorluklar

Eskinazi, Türkiye’nin 2018 Eylül’ünden itibaren dünya ekonomileriyle farklı bir model izlemeye başladığını ifade etti. Pandemi ve büyük depremler gibi dışsal faktörlerin etkisiyle Türk ekonomisinin büyük kayıplar yaşadığını, Türk halkının alım gücünü kaybettiğini ve ihracatçıların rekabetçiliklerini yitirdiğini vurguladı. Bu olumsuz koşulların tedavi edilmesinin uzun bir süre alacağına dikkat çeken Eskinazi, 2025 ve 2026 yıllarında ekonomi yönetimine güvenin daha güçlü bir şekilde hissettirilmesi gerektiğini söyledi.

Reeskont kredisi ve ihracat hedefleri

2025 yılında Türkiye'nin 279,9 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Eskinazi, 2024 için belirlenen 264 milyar dolar ihracat hedefine yaklaşacaklarını, ancak Türk ihracatçısının rekabetçiliğini yeniden kazanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu bağlamda, TCMB'nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerde reeskont kredisi faizini yüzde 29,93’e indirmesinin ihracatçılar için önemli bir destek olduğunu belirtti. Eskinazi, döviz kurlarının enflasyonun gerisinde kaldığı bu dönemde reeskont kredisi faizinin vade sonuna bırakılmasının Türk ihracatına sağlanacak önemli bir katkı olacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Merve Turan