İZMİR HABERLERİ

Esnaf hareketli 'fırtına duvarı' bekliyordu: Kordon'da beton bariyerler...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kordon’da sel ve taşkınları önlemek için beton bariyerlerle başlattığı çalışmalara dikkat çekti. Şanlı, açılır kapanır sistem beklerken yerleştirilen sabit bariyerlerin için "Tamamlanınca yerinde görmek gerek" dedi.

İzmir denince akla ilk gelen yer olan Alsancak Kordon, geçen yıl meydana gelen sağanak yağmur ve fırtına nedeniyle ciddi bir deniz taşkınına maruz kalmıştı. Bu olay, birçok ev ve iş yerini sular altında bırakarak milyonlarca liralık hasara yol açmıştı. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu tür felaketlerin tekrarlanmaması için "Kordon Acil Eylem Paketi"ni hayata geçirdi. Alsancak Limanı'ndan başlayarak Kordon boyunca beton bariyerler inşa edilmeye başlandı. Limandan kıyıya paralel uzanan bu bariyerler, 1.700 metrelik sahil şeridini kapsayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar ulaşacak.


İlk olarak, taşkın durumlarında deniz suyu girişini azaltmak amacıyla kıyıya paralel geçici fırtına duvarı inşa edilecek. Bunun yanı sıra, güzergah boyunca 22 adet sel kapısı kurulacak.


"İzmirlilerin takdirine bırakacağız"


Alsancak’taki deniz taşkınlarını önlemek amacı ile Kordon’a yerleştirilmeye başlanan, beton bloklara dair konuşan Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı şöyle konuştu:


"Uygulandığında yerinde görmemiz önemli. Bize anlatıldığı şekliyle bir takım yerlerde kot farklı olacağı, sabit olarak değil basıldığında yerin dibine gireceği şeklinde aktarılmıştı. Bize belediye tarafından anlatılan gibi olacaksa en azından suyun esnafın kafelerine ulaşması engellenecek.


Bize açılır kapanır bir sistem olacağı belirtilmişti ancak beton bloklar konulmuş. Burada sadece Kordon esnafı değil, yaşayanların, misafirlerin, İzmir halkının söz hakkı var. Belki farklı çalışmalar yapılcak örneğpin yeşillendirilecek... Bir uygulama yapılsın daha sonra İzmirlinin takdirine bakacağız" 


"Deniz yükseldiğinde devreye girmesi planlandı"


Şanlı, Kent Tarihi ve Tanıtımı dairesi Başkanı Hasibe Velibeyoğlu tarafından projeyle ilgili bilgilendirildiğini ifade ederek "Estetik kaygıların gözetileceğini dile getirdiler. Hareketli bariyerlerin özelliklerini anlattılar. Bu bariyerler, denizin yükseldiği dönemlerde devreye girecek ve deniz taşkınlarına karşı önlem alacak." demişti.