Ocak ayında sona erecek kira sözleşmeleri yenilenmeyen Salepçioğlu İş Hanı esnafı, belirsizlik içinde kış ortasında dükkânlarını kapatma riskiyle karşı karşıya. Yıllardır burada ticaret yaparak geçimlerini sağlayan aileler, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden hala bir yanıt alamazken, işsiz kalma korkusu her geçen gün büyüyor.
Geçim derdi ve belirsizlik büyüyor.
Ellerinde kalan ürünlerin nasıl satılacağı, kiraların nasıl ödeneceği ve çalışanların geleceği gibi sorularla boğuşan esnaf, çözüm arayışında. Kemeraltı’nın tarihi yapılarından biri olan Salepçioğlu İş Hanı'ndaki dükkân sahipleri, yetkililerden destek görebilmek için girişimlerini sürdürüyor.
Tarihi han otel mi olacak?
Esnafın endişelerinden biri de Salepçioğlu İş Hanı’nın otel olarak dönüştürülme ihtimali. Süreç içinde yaşadıklarını anlatan esnaf çözüm aradıklarını belirtti.
Erkek giyim mağazası olan Korhan Akyurt otel yapılması için gereken altyapıya dikkat çekerek "Biz iş yerimizi değiştiriyoruz, ev değiştirmiyoruz. Burada 180'in üzerinde esnaf var, çalışanlar var. Bizim sözleşmemiz kasım ayının son haftasında yenilenir. Eğer o kağıt gelmezse, 1 Ocak itibariyle biz işgalci durumuna düşeceğiz. İzmir'in AVM niteliğindeki ilk yeri burası. Otel olması için alt yapının oluşturulması gerek. Trafik, kolay ulaşım, aydınlatma... Bunlar eksik. Saat 18.00'den sonra sokaklarda yürümeye çekinirsiniz. En başta güvenliğin olmadığı yerde otel barınamaz." dedi.
"Evin kirasını zor ödeyeceğiz"
17 yıldır handa esnaflık yapan Ayla Solak, yıkım kararından nasıl etkileneceklerini anlatarak şöyle konuştu:
" Biz ailelerimizle birlikte yüzlerce kişiyiz. Yanımızda çalışanlar var. Kış aylarına giriyoruz. Biz aylar öncesinden firmalara mal siparişleri verdik, çekler senetlerimiz var. Ben buradan çıkarsam nasıl hemen dükkan bulacağım? Depo tutmak bile bir sorun. Burayı geçtim evimizin kirasını bile ödeyemeyeceğiz. Zaten buraya yakın yerlerde, Çankaya'da çok fazla oteller var. Buraları değerlendirsinler, bizi mağdur etmesinler.
Bir ihale açıldı itirazlarımız sonucunda iptal oldu. İkinci ihale yapılacak ve bu ihalenin otel ihalesi olacağını duyduk. Yıkıma gerekçe olarak depreme dayanıksızlık gösteriliyor ancak karot örnekleri buradan alınmadı. Ek binadan örnek aldılar, itiraz edip 'buradan da alın' dedik fakat reddettiler. "
"Salepçioğlu İş Hanı bilerek atıl bırakıldı"
İş hanının uzun süredir atıl bırakılmak istendiğini söyleyen Aysel Sağlam "Depom mal dolu, kirası uygun başka bir yer bulmam mümkün değil. Ayrıca biz ihaleyi sürpriz şekilde gördük. Ek binadan alınan karot testi ısrarımıza rağmen buradan alınmıyor. Bizi yeterince aydınlatmadılar. Biz yıkılması gereken bir yere karşı çıkmıyoruz ancak hakkımızı talep ediyoruz. Burada han için ödenen aidatlar uzun süredir kullanılmıyor. Asansörler tamir edilmedi, ofislerin tadilatına izin verilmedi, bakımlar yapılmadı. Bilerek atıl bırakılmak istendi. Çatlaklar Folkart'ta da oldu, oraya neden yıkım emri verilmedi? Demek ki güçlendirme yapılabiliyor. Ancak burası bile isteye atıl bırakıldı." dedi.
"Gereken özveriyi vermeye hazırız"
Esnaf Hüseyin Şener ise "Esnafın çıkarlarını gözetmeleri lazım. Vakıflar demek, mirası koruyup gözetmek demek. Evimize götüreceğimiz ekmeğin peşinden koşuyoruz. Burada bir düzenleme yapılacaksa bizimle yapılmasını istiyoruz. Gereken özveriyi vermeye hazırız." çağrısı yaptı.
Uzun yıllardır han içinde çalışan esnaflardan Gülistan, ihaleye tepki göstererek "Yıllarca burada aile gibi olduk. Birbirimize yardımcı olarak çalışıyoruz. Çarşıyı yok etme projesiyle karşı karşıya geldik. Ben liseyi bitirdiğimden beri burada çalışıyorum. Emeklerimiz de başarılarımız da çok fazla. Ben burayı bırakmak istemiyorum. İhalelerin söylentileri geliyor. Burası tarihi bir bina ve bizi kapı önüne koymanın peşindeler. Buradan gittikten sonra yanımızda kimse kalmayacak. Artık mağdur olmak değil, çözüm bulunmasını istiyoruz." diye konuştu.
"Esnafın bilgilendirilmesi gerekiyordu"
Esnaf çözüm arayışında olduklarını vurgularken, İzmir Tarihi Kemeraltı Derneği' Başkanı Semih Girgin de, sürece dair değerlendirmeler yaptı.
Girgin konuşmasında Salepçioğlu İş Hanı'nın yanlış bir yatırım olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bence yanlıştı ama bir süreç başladı. Esnafın bilgilendirilmesi lazımdı. Keşke 6 ay öncesinden bilgi verilseydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı kira sözleşmeleri bir yıllık. Salepçioğlu yıpranmış ve güçlendirilmesi gereken bir yapı olarak görülüyor. İki kat olan yerde alışveriş yeri var, diğer yerlerde bürolar var. Bina değerli bir bina. İşlevi her zaman Kemeraltı'na katkı sağlar. Ancak Kemeraltı'nın kendini yenilemesi lazım.
Bu tür binaların doğru işletilmesi herkesin isteği. Biz geneli düşünmek zorundayız. Devlet süreci başlamış, keşke haberimiz olsaydı ancak devletçi olması gereken STK'lar süreci zedelememeli. Burada bir değişiklik olacak, esnafın haklarının korunacağını umuyoruz.
Otel iddialarına cevap veren Girgin "Kemeraltı'nın gece yaşamasını istiyorsanız bazı düzenlemeler yapılması lazım. Otel arkadaki 6-7 katlı bloklara yapılmak isteniyor. Buranın otel olması Kemeraltı'na katkı sağlar. Otel olması İzmir'i turizm açısından hoplatır. Tarihi hanlar İstanbul'da otel yapılıyor. Oradaki esnafın dönme şansı varsa değerlendirilmesi, haklarının korunması lazım. Kötü bir başlangıç oldu zaman verilmemesi."