Meclis’e sunulan ve kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan "etki ajanlığı" teklifi, geçici olarak geri çekildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, söz konusu maddenin bugün başlaması planlanan yargı düzenlemesi görüşmelerinden çıkarılacağını, muhalefetle yapılacak istişarelerin ardından teklifin yeniden gündeme getirileceğini duyurdu.
Teklif yeniden ele alınacak
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'in teklifin geri çekildiğine yönelik açıklamasına yanıt vererek, “Kanun teklifinin tamamının geri çekildiği doğru değil” dedi. Güler, “Tekliften çıkaracağımız casusluk düzenlemesiyle ilgili önümüzdeki hafta muhalefetin de öneri ve itirazlarını ele alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu, Bakanlık yetkililerinin de katılacağı bir toplantı olacak. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız” ifadelerini kullandı.
Teklifte neler yer alıyordu?
Teklif, Türk Ceza Kanunu’nda casuslukla mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir suç tanımı öngörüyordu. Buna göre, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine başka bir devlet adına suç işleyenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyordu. Böylece mevcut düzenlemelerin dışında kalan casusluk amacıyla işlenen suçlar da ayrı bir kategori olarak tanımlanacaktı.
Muhalefetten sert tepki
Dün CHP Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, teklife karşı çıkacaklarını net bir şekilde ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da yaptığı açıklamada, teklifin geri çekilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise geri çekilen teklife ilişkin açıklamasında, “Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek Meclis'teki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibariyle geri çekildi” ifadelerine yer verdi.
Muhalefetle istişare süreci başlayacak
Teklifin geri çekilmesinin ardından AK Parti, muhalefetle bir araya gelerek düzenlemenin revize edilmesi için yeni bir toplantı düzenleyecek. Güler’in açıklamalarına göre, bu görüşmelerde muhalefetin itirazları ve önerileri dikkate alınacak.