İZMİR HABERLERİ

Ev sahibi olma hayalleri yılan hikayesine döndü: Konut yerine AVM projesi yapılıyor

Konut sahibi olma hayali, pek çok vatandaş için uzun yıllar süren bir çile ve mücadeleye dönüşüyor. Bir dönem ev sahibi olmak için vatandaşın umudu olan kooperatiflerden bazıları, şimdilerde yolsuzluk ve hayal kırıkları ile gündemde.

İzmir Buca'da, 1990’lı yıllarda konut sahibi olma umuduyla T.H.S.S Üniversite Saygınkent Yapı Kooperatifi'ne üye olan yüzlerce kişi, 30 yılı aşkın süredir vaat edilen evlere kavuşamamanın mağduriyetini yaşıyor. Üyeler, yıllardır süren bekleyişin ardından hayallerinin suya düştüğünü ifade ediyor.


AVM ve rezidans projeleri devam ediyor


Tepki çeken nokta ise, tasfiye sürecindeki kooperatifin, vaat ettiği konutları tamamlamak yerine lüks AVM ve rezidans projelerine yönelmiş olması. “Kent Yapı” adı altında Buca’da yeni projeler başlatan kooperatif, konut satışlarına başlamış durumda. 


Mağdurlardan tepki: Hayaller suya düştü


Kooperatif mağdurları yılan hikayesine dönen süreci anlatarak ne evlerini ne de parayı alabildiklerini söyledi. 


30 yıl önce Buca da ev sahibi olmak için büyük umutlarla yola çıkan S.S Üniversite Saygınkent Konut Yapı Kooperatifi üyelerinin 30 yıllık ev sahibi olma hayallerini yerini umutsuzluk aldı. Çok sayıda kooperatif üyesinin yılan hikayesine dönen ev sahibi olma hayali adeta bir çileye dönüştü.


Büyük umutlarla çıktıkları yolda hayal kırıklığı yaşayan çok sayıda Kooperatif üyesi, mevcut yönetimin mağduriyeti kabul etmediklerini açıklayarak şöyle konuştu: 
“Bizler Kooperatif mağduru olarak, 1993 yılında ev sahibi olma hayali ile üye olduğumuz o günün ekonomik şartlarına göre; iki üç ev parası maliyeti olan tüm ödemeleri yaptık. Bunun belgeleri elimizde. Ancak bugüne kadar ne ev alabildik ne de ödediğimiz parayı. Sonuç olarak 30 yıl önce yerleşim yerine uzak olan arsa bugün çok değerli bir yer oldu. Binlerce vatandaş, yıllarca biriktirdiği parayı kooperatiflere yatırarak ev sahibi olmayı hayal etti, fakat pek çoğu ne evlerine kavuşabildi ne de yatırımlarını geri alabilme şansını yakalayabildi. Yatırımlarını kaybeden vatandaşlar, maddi kayıpların yanı sıra psikolojik olarak da etkileniyor. Birçok insan, yıllarca süren tasarruflarının sonucunda ev sahibi olma hayallerinin suya düştüğünü düşünüyor.


Suçlular, insanları mağdur etmeye devam ediyor ve cezasızlık algısı cesaret veriyor. Devletin adaletini göstermesi gerekmektedir. Tasfiye halinde olan bir kooperatifin AVM ve rezidans yapması kabul edilemez. Bu durum, eski mağdurların yanına yeni mağdurlar ekleyecek"