EKONOMİ HABERLERİ

Faiz yükü altında ezilen vatandaş icra kıskacında

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan borç yükü ve faiz oranlarıyla birlikte işçi, esnaf, çiftçi ve emeklinin ekonomik dar boğaza sürüklendiğini vurguladı. Gürer, 2024’te vatandaşların bankalara ödediği faizlerin yüzde 165 arttığını belirtti.

Ekonomik dengeleri düzene sokmak için uygulanan acı reçetenin vatandaşın yaşamını daralttığını ifade eden Gürer, "2024 yılında bankalardan bireysel krediler ve kredi kartı ile borçlanan vatandaşların borç bakiyeleri için bankalara bu yıl ocak-temmuz döneminde ödediği faiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 165 oranında artarak 453,1 milyar liraya kadar tırmandı. Bu tutar 2023 yılının aynı döneminde 171 milyar lira olmuştu. Vatandaş borç öderken bir de artan faiz ile beli iyice bükülmüştür. Borç ödemeyince de kapıyı icra memuru çalmaktadır. Çiftçi tarlasından, esnaf iş yerinden, dar gelirli aile huzurundan olmakta ve çalışan da daha maaş cebe girmeden borç ödemeye koşmaktadır." dedi.


"Borç yiğide kamçı gibi vuruyor"


Gürer, “Borç yiğidin kamçıdır” sözüne atıf yaparak “Borç bu kere kamçı gibi sırtında şaklıyor.” diye konuştu. Gürer, “Bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alınanlar geçen yılın aynı dönemine göre 155 bin 812 kişi, kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanlar ise 322 bin 878 kişi artmış, bu dikkate alınması gereken bir durumdur. Bireysel kredi kartında artış, farklı bankalardan alınıp ‘takla attırarak’ borç ödeyen yurttaşın da ödemede yaşadığı sorunun arttığını gösteriyor. 


"Çiftçi anca kendini idafre edebiliyor"


Sazlıca’da çiftçilik yapan Muammer Yılmaz, artan maliyetler karşısında çiftçilerin zor durumda olduğunu vurguladı. "Geçen sene Tarım Sulama Kooperatifi, suyun saatini 90 liraya veriyordu, bu sene ise 150 lira oldu. Benim 250 saat sulama yapmam gerekiyor. Eskiden devlet tarım sulamaya destek veriyordu ama şimdi bu destekleri kaldırdı." dedi. Maliyetlerin katlanarak arttığını belirten Muammer, "Ben 400 lira tarla desteği alıyordum, bu destek 8 depo mazot ediyordu. Şimdi aynı tarlaya 2 bin 900 lira para alıyorum ama bu, masrafları karşılamıyor." diye ekledi.


Girdi maliyetlerinin hızla yükseldiğine de dikkat çeken Muammer Yılmaz, "Geçen sene domatesin stili 4 liraydı, bu sene 11 lira oldu. İlaç ve gübre fiyatları da %100 arttı. Çiftçi artık kendini ancak çevirebiliyor, bundan dolayı da kalkınamıyor." dedi