Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen'in ölümü uzun süredir gündemi meşgul eden bir haberdi. Gülen’in ölüm haberi kendisine yakın olan Herkül isimli bir internet sitesi tarafından duyuruldu. İddialara göre ABD'de uzun süredir ikamet eden Gülen kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Ölüm haberi Herkül sitesi tarafından duyuruldu

Ölüm haberi Herkül sitesi tarafından duyuruldu

Fethullah Gülen'in ölümüne dair ilk duyuru Herkül internet sitesinin sosyal medya hesabı X (Twitter) üzerinden yapıldı. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi;

“Ömrünün her anını din-i mübiîn-i İslam’a ve insanlığa hizmet için sarfeden Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi bugün ruhunun ufkuna yürümüştür. Defin işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

Yeğeni haberi doğruladı

Yeğeni haberi doğruladı

Fethullah Gülen’in ailesi de ölüm haberini doğruladı. Gülen’in yeğeni Ebuseleme Gülen sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda; "Fethullah Gülen ruhunun ufkuna yürüdü. Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra Gülen'e yakın isimler de sosyal medya hesaplarından taziye mesajları paylaştı ve ölüm haberini doğruladı.

Son görüntüsü gündem olmuştu

Son görüntüsü gündem olmuştu

Fethullah Gülen'in ölümünden kısa bir süre önce sosyal medyada paylaşılan görüntüleri de tartışmalara neden olmuştu. Görüntülerde Gülen’in sağlık durumunun kötü olduğu ve demans hastası olduğu iddia edilmişti. Uzun zamandır sağlık sorunlarıyla mücadele eden Gülen özellikle bu son görüntülerle gündeme gelmişti.

FETÖ Elebaşı Fethullah Gülen kimdir?

Fethullah Gülen 27 Nisan 1941'de Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğdu. Vaiz ve imam olarak başladığı kariyerini daha sonra dini bir cemaat adı altında terör yapılanmasına dönüştürdü. Gülen “altın nesil” yetiştirme iddiasıyla öne çıktı ve bu yapı Türkiye’de büyük bir güç haline geldi. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ise bu örgütün en büyük hamlesi olarak tarihe geçti.

ABD’ye kaçış ve FETÖ’nün yapılanması

ABD’ye kaçış ve FETÖ’nün yapılanması

Gülen 28 Şubat sürecinde hazırlanan Ankara Emniyet Müdürlüğü raporunda, "örgüt lideri" olarak tanımlandı. Bu süreçte FETÖ mensuplarının Türk emniyet ve yargı birimlerine sızdığı belirlendi. 21 Mart 1999 tarihinde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçan Gülen o tarihten bu yana Pensilvanya eyaletinde kaçak olarak yaşamını sürdürdü.

Türkiye tarafından 7 kez iadesi istendi

Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi için Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından ABD’ye yedi kez resmi talepte bulunuldu. Bu taleplerin her biri farklı suçlamalar içeriyordu. Gülen; "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme", "Cumhurbaşkanına suikast", "dolandırıcılık", "resmî belgede sahtecilik", "sınav sorularının çalınması", "usulsüz dinleme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi suçlardan aranmaktaydı. Ayrıca 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin de bir numaralı faili olarak gösterildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ