Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunun "B+" seviyesinden "BB-" seviyesine çıkmasının ardından, bu güncellemenin Türkiye'nin dış finansman tamponlarının güçlenmesi, dövize olan talebin azalması ve dolarizasyonun düşmesi gibi olumlu gelişmelerle ilişkilendirildiğini belirtti.

Bu kapsamda, 12 bankanın LTFC IDR notu 'B' seviyesinden 'BB-'ye yükselirken, görünüm 'Pozitif'ten 'Durağan'a çevrildi.

Yedi bankanın notu ise 'B+' seviyesine çıkarıldı ve bu bankaların görünümü 'Pozitif' olarak korundu. Beş bankanın notu 'B' seviyesine yükseltilirken, bu bankaların görünümü de 'Pozitif' olarak devam etti.

 Türk bankalarının dış piyasaya erişiminde artış gözlemlendi

Fitch, Türkiye'nin güçlenen döviz rezervleri ve dış finansman kapasitesinin, bankaların dış piyasalara erişimini artırdığını belirtti. Ayrıca, finansal istikrar risklerinin de azaldığına vurgu yaptı. Bu gelişmeler, bankacılık sektöründe müdahale olasılığının düşmesine yol açtı ve not artışlarının büyük ölçüde Türkiye'nin kredi notundaki iyileşmeye dayandığını ifade etti.

Not artışları, Türk bankalarının artan dış piyasa erişimi ve risk primlerinin düşmesiyle sektördeki olumlu gelişmeleri yansıttı.

'B' seviyesinden 'BB-' seviyesine yükseltilen bankalar arasında Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Akbank, Türkiye İhracat Kredi Bankası ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi